Vlaović: Kulturna baština veliki razvojni potencijal Crne Gore

Tokom razgovora pozitivno je ocijenjena i ideja o ponovnom pokretanju Cetinjskog bijenala i navedeno da će ta manifestacija ponovo postaviti Cetinje na evropsku, ali i svjetsku kulturnu mapu

2707 pregleda 3 komentar(a)
Vlaović i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vlaović i Rajzing Rajnke, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Kulturna baština je veliki razvojni potencijal Crne Gore, jer spajajući tradicionalno i moderno stvaraju se uslovi za opstanak crnogorske kulture u globalnom društvu, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je, sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, obišla Cetinje i tom prilikom su posjetile Dvor kralja Nikole, Umjetnički muzej i Manastirsku riznicu.

Vlaović i Rajzing Rajnke su razgovarale o dosadašnjim rezultatima Ministarstva kulture i medija i projektima koji su planirani u narednom periodu.

Takođe je bilo je riječi o aktivnostima na izradi seta medijskih zakona, Medijske strategije, izradi krovnog dokumenta u oblasti kulture Nacionalnog programa razvoja kulture, ali i o projektima kakav je Muzej savremene umjetnosti.

Sagovornice su saglasne da je Muzej neophodan Crnoj Gori i značajno će doprinijeti unapređenju sektora savremenog stvaralaštva.

Vlaović je, tokom razgovora sa Rajzing Rajnke, kazala da Ministarstvo kulture i medija posvećeno radi kako bi sve administrativne procedure bile realizovane u što kraćem vremenskom roku, te da je podrška ambasadorke na ovom projektu od velike važnosti.

Rajzing Rajnke je istakla da je Ambasada u prethodnom periodu podržala realizaciju nekoliko projekata u oblasti kulture u Crnoj Gori, te da je izuzetno zainteresovana za nastavak saradnje u narednom periodu.

Vlaović i Rajzing Rajnke su mišljenja da je neophodno raditi na kreiranju kvalitetnih programa koji će u savremenom kontekstu predstaviti bogato kulturno nasljedje i približiti ga mlađim generacijama.

Tokom razgovora pozitivno je ocijenjena i ideja o ponovnom pokretanju Cetinjskog bijenala i navedeno da će ta manifestacija ponovo postaviti Cetinje na evropsku, ali i svjetsku kulturnu mapu.

Sagovornice su razmotrile konkretne predloge za saradnju, u oblasti kulture, ali i medija i zaključile da je podrška i iskustvo SAD-a važno Crnoj Gori.

Bonus video: