Budvanska kandidatura za Evropsku prijestonicu kulture predstavljena u Briselu

Predsjednik Opštine, Milo Božović, istakao je tromilenijumsku kulturnu istoriju Budve i njenu težnju da i danas bude prepoznata tačka na evropskoj mapi kulture

5081 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Opština Budva
Foto: Opština Budva

Kandidatura Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture predstavljena je evropskoj javnosti.

To su saopštili iz Opštine Budva, dodavši da je povodom kandidature Budve i predaje aplikacione knjige za Evropsku prijestonicu kulture organizovan svečani prijem u zgradi Misije Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) u Briselu.

Prijemu su, kako se navodi u saopštenju Opštine Budva, pored ambasadora i diplomata Crne Gore pri EU, prisustvovale brojne evropske diplomate, zaposleni u institucijama Evropske unije, pripadnici kulturne scene i crnogorske dijaspore.

Kazali su da su se prisutnima obratili šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Petar Marković, predsjednik Opštine Budva Milo Božović i predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović.

Marković je, kako je saopšteno, ukazao na važnost ovog projekta za Budvu i njen dalji razvoj i predstavio prisutnima delegaciju budvanske Opštine.

Božović je istakao tromilenijumsku kulturnu istoriju Budve i njenu težnju da i danas bude prepoznata tačka na evropskoj mapi kulture.

Zenović je predstavio osnovnu ideju i koncept budvanske aplikacije, kao i programski i infrastrukturni dio prijavne knjige.

"Zvanicama je predstavljena kandidatura "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture" i odabrani kratkometražni filmovi o Budvi i njenoj kulturno-turističkoj vrijednosti u produkciji Turističke organizacije opštine Budva", navodi se u saopštenju.

Poručili su da su ugledne zvanice pokazale veliko i nepodijeljeno interesovanje za Budvu i njenu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine, te najavili da će, prema svojim mogućnostima, pružitu podršku Budvi u tom zahtijevnom procesu.

Bonus video: