Bogat zvuk i duh zingšpil opere

Treći koncert CSO-a, u sklopu projekta “Jesenja putovanja”, održan je u Vladinom domu na Cetinju

2072 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Muzički centar Crne Gore
Foto: Muzički centar Crne Gore

U organizaciji Muzičkog centra Crne Gore u petak, 18. novembra sa početkom u 20 časova, u svečanoj sali Vladinog doma “Ivan Crnojević” na Cetinju održan je koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Pod rukovodstvom španskog dirigenta Migela Romee, mnogobrojna publika je imala priliku da čuje uvertiru za operu “Čarobna frula” V. A. Mocarta, Koncert za violinu i orkestar u d-molu Roberta Šumana, čiju je solističku dionicu tumačio violinista Vujadin Krivokapić i Simfoniju br.7 u d-molu, op.70 Antonjina Dvoržaka.

Migel Romea, profesor na Univerzitetu “Alfonso X” u Madridu i glavni dirigent i umjetnički direktor Orquesta Sinfónica Verum, u svojoj bogatoj karijeri sarađuje sa renomiranim umjetnicima širom svijeta. Njegova saradnja sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom priuštila je našoj publici nadahnute interpretacije zahtjevnih partitura vođene promišljenim i sugestivnim gestom. Pored njega sa muzičarima je nastupio Vujadin Krivokapić, istaknuti crnogorski violinista i profesor na Muzičkoj akademiji. On je diplomirao na Cetinju a magistrirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića i na Fakultetu za muziku Montreal, u Kvebeku, (Kanadi) u klasi prof. Eleonore Turovski.

Koncertno veče započeto je Mocartovom uvertirom, koja je predstavljala lijep uvod u dalji tok koncerta i u kojoj je orkestar demonstrirao bogat zvuk dočaravajući duh zingšpil opere. Nakon toga, publika je imala priliku da čuje Koncert za violinu i orkestar u d-molu Roberta Šumana u kojem je solista Krivokapić vjerodostojno tumačio poznoromantičarski jezik kroz zahtjevan solistički part i uz pouzdan oslonac i dobru saradnju sa orkestrom. Ovaj koncert predstavlja posljednje djelo Roberta Šumana koje je napisao 1853. godine, pred smrt. Iako je proizvod psihički nestabilnog uma koncert obiluje toplinom, bogatim i plemenitim temama i harmonijama, što se je i moglo čuti u interpretaciji svih izvođača. Nakon što je po završetku kompozicije pozdravljen ovacijama publike, violinista Vujadin Krivokapić je na bis izveo prvi stav Sonate br.2 op.31 za solo violinu P. Hindemita.

U završnom dijelu koncertne večeri, koja je obilovala lijepim tonovima i muzikom istaknutih kompozitora epohe klasicizma i romantizma, izvedena je Simfonija br. 7, Antonjina Dvoržaka. Dramatična, napisana mračnim, prodornim stilom koji proističe iz kompozitorove lične krize zbog smrti njegove majke i najstarijeg sina, ova kompozicija donijela je bogatstvo zvuka kroz portretisanje različitih instrumentalnih grupa.

Na kraju, uslijedio je gromoglasan aplauz publike među kojom su u prepunoj dvorani brojni studenti i stajali kako bi ispratili koncert.

Ovo je bio treći koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u sklopu mini-turneje po Crnoj Gori, pod nazivom “Jesenja putovanja”, koja su organizovana uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Ema Vuković, studentkinja na prvoj godini osnovnih studija na Muzičkoj akademiji na Cetinju Prikaz napisan pod mentorstvom prof. istorije muzike dr Jelene Jovanović Nikolić

Bonus video: