Umjetnost sviranja na kontrabasu ima uzlaznu liniju

Raste broj učesnika koji se opredjeljuju za sviranje ovog instrumenta, poručuju iz Muzičkog centra Crne Gore

3923 pregleda 0 komentar(a)
Kontrabas susreti održani su u Muzičkom centru Crne Gore, Foto: Đorđe Cmiljanić
Kontrabas susreti održani su u Muzičkom centru Crne Gore, Foto: Đorđe Cmiljanić

Razvoj umjetnosti sviranja na kontrabasu u Crnoj Gori ima uzlaznu liniju, jer raste broj učesnika koji se opredjeljuju za sviranje ovog instrumenta.

To je saopšteno nakon koncerta koji je održan u okviru projekta III “Kontrabas susreti” u Muzičkom centru Crne Gore.

Kontrabas susreti su trajali tri dana, a koncertu koji je bio završna aktivnost su prethodila predavanja i master klas za učesnike nižih muzičkih škola i muzičke akademije koji su održali kontrabasisti Artjom Čirkov (Rusija), Ljubinko Lazić (Srbija), Fahrudin Strojil (BiH) i Veljko Belević (Crna Gora).

Belević je, nakon koncerta, kazao da je kao neko ko je inicirao “Kontrabas susrete” jako zadovoljan.

”Prvi dan smo imali predavanje koje je održao Ljubinko Lazić. Bilo je pradavanje na temu “Govani Botesini - život i djelo (200 godina od rođenja)”. Nakon toga smo održali časove sa učenicima niže muzičke škole i studentima naših akademija i iz regiona. Kao završna aktivnost, uslijedio je koncert, a sudeći po reakcijama publike, stekao sam utisak da je jako zadovoljna koncertom”, rekao je Belević.

Lazić je kazao da ima osjećaj da se sve tri godine, koliko traju “Kontrabas susreti”, nisu ni rastajali.

”Prvi put je događaj bio organizovan na Cetinju, drugi put smo bili u Podgorici i Kotoru, a treći susret je u Podgorici. To ima jednu dobru uzlaznu liniju. U nižoj muzičkoj školi imate devet kontrabasista, prije tri godine nije bilo nijednog. Mislim da je to dobra i uspješna statistika koja prati crnogorske kontrabasiste ovdje”, rekao je Lazić.

Podsjetio je da na takmičenju kontrabasista u Zagrebu za vrijeme stare Jugoslavije prve dvije nagrade nisu dodijeljene, a da su treću i četvrtu osvojili studenti iz tadašnjeg Titograda.

”Titograd je u to vrijeme bio veoma bitan grad na mapi nas kontrabasista, onda nije bilo nikoga jedno vrijeme, a sad zahvaljujući profesoru Beleviću i “Kontrabas susretima” imamo devet mladih kontrabasista”, naveo je Lazić.

Čirkov je veoma zadovoljan kako su protekli treći “Kontrabas susreti”.

”Iznenađen sam kvalitetom događaja. Organizatoru su profesionalnalci, koji imaju veliku iskustvo. Doći ću ponovo u Crnu Goru da sarađujem sa organizatorima”, naveo je Čirkov.

Strojil je čestitao profesoru Beleviću na izuzetnoj organizaciji i dugogodišnjem predanom radu sa učesnicima i studentima.

”Jako sam sretan što sam došao u Podgoricu. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju. Prema onome što su bile reakcije publike na koncertu, izgleda da je bilo jako dobro”, rekao je Strojil.

Ocijenio je da su predavanja i masterklasovi sa učesnicima i studentima izuzetno značajni, jer se mladi ugledaju na ono što vide.

”Kao kad gledate fudbalere, mladi žele da igraju fudbal i da treniraju. Kad gledate tenisere, jednako tako. Oni su tokom susreta imali priliku da gledaju iskusne kontrabasiste koji su u orkestrima, koji su iskusni pedagozi”, kazao je Strojil.

Bonus video: