Božović čeka odgovor nadležnih, Vlada dala zeleno svjetlo muzeju

Ni direktorica Centra savremene umjetnosti ni Ministarstvo kulture ne žele detaljnije da komentarišu nesporni sukob između te dvije institucije

5063 pregleda 0 komentar(a)
Božović, Foto: Jelena Kontić
Božović, Foto: Jelena Kontić

Poslovna direktorka Centra savremene umjetnosti (CSU) Crne Gore Jelena Božović potvrdila je “Vijestima” da postoje određeni problemi na relaciji CSU - Ministarstvo kulture i medija, te da je o tome obavijestila Savjet institucije na čijem čelu se nalazi, kao i kabinet premijera Dritana Abazovića.

Mediji su ranije prenijeli da je Božović prošle sedmice obavijestila premijera Abazovića i Savjet CSU o navodnim prijetnjama koje je dobila od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović.

Na pitanja “Vijesti” o tim navodima, Božović je odgovorila: “Rješenje problema o kojem sam izvijestila Savjet CSUCG i kabinet predsjednika Vlade Crne Gore, prepuštam organima nadležnim za ova pitanja u našem sistemu”, ne objašnjavajući pritom o čemu je konkretno riječ.

Mediji su prenijeli da Vlaović i Mijović Durutović navodno prijete Božović iznošenjem dosijea o njoj, kao i trajnim onemogućavanjem zaposlenja.

Vlaović
Vlaovićfoto: Ministarstvo kulture i medija

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je bilo konflikta između ministarke kulture i poslovne direktorke CSUCG i - ako ga je bilo - o čemu je riječ, iz ministarstva je svim medijima saopšteno da “Ministarstvo kulture i medija, na čelu sa ministarkom Vlaović i njenim saradnicima, sve svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja”.

Ovaj odgovor propraćen je opširnim saopštenjem u vezi sa usvajanjem Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u muzej savremene umjetnosti na sjednici Vlade održanoj 29. septembra. Dodaje se i da je Vlada zadužila resorno ministarstvo da pripremi elaborat o osnivanju muzeja savremene umjetnosti za koji je, kažu iz ministarstva, nacrt već spreman.

”Za potrebe izrade elaborata o opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije, koji je uradio Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti Crne Gore u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti. Ovaj dokument pored analize i procjene, obuhvata i primjere sličnih muzeja u regionu i svijetu, sa opsežnim muzeološkim smjernicama u pogledu uspostavljanja međunarodnih standarda u oblasti savremene muzeološke nauke”, stoji u saopštenju.

Bonus video: