Preminuo pjesnik Miroslav Jovanović Timotijev

Timotijev je dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama

6678 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Jedan od najistaknutijih predstavnika crnogorske savremene književnosti, esejista, književni kritičar i kolumnista, pjesnik iz Bara, Miroslav Jovanović Timotijev sahranjen je danas, a preminuo je u petak.

Timotijev je dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama.

Važio je kao humanista koji je u okviru svog projekta „Mijenjao bih životnu priču“ poklonio hiljadu knjiga djeci kojima život nije naklonjen, a od Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, dobio je nagradu za životno djelo.

Objavio je knjige poezije za odrasle “Plamteće saće”, “Opet lože oblake”, “Pustoš još peva”, “Autopsija senke”, “Laureat paučine”, “Večnost i druge čežnje”, “Šaptač u groblju – nove i izabrane pesme”, i “Devet jezika ćutnje”.

Knjige poezije za djecu su mu “Svetionik”, “Kuća na oblaku”, “Nacrtaj mi petak”, “Papirne lađe – nove i izabrane pjesme za djecu”, “Nacrtaj mi petok” na makedonskom jeziku i “Četiri sezama – bajke i bajkovite pjesme”.

Bonus video: