Dogovoreno potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva i Istorijskog arhiva Vatikana

Ova saradnja je mogućnost za nastavak istraživanja dokumentacije koja se nalazi u Istorijskom arhivu, a koja je od značaja za Crnu Goru

2078 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana dogovoreno je tokom posjete Svetoj Stolici ministarke kulture i medije Maše Vlaović.

Ona se danas sastala sa direktorom Istorijskog arhiva Državnog sekretarijata Svete Stolice dr Johanom Iksom, sa kojim je obišla dio Istorijskog arhiva i upoznala se sa dokumentima koja se odnose na Crnu Goru.

Ministarka je zahvalila na srdačnom prijemu i mogućnosti da iskaže interesovanje Crne Gore za nastavak istraživanja dokumentacije koja se nalazi u Istorijskom arhivu, a koja je od značaja za Crnu Goru i otkrivanje manje poznatih detalja iz njene istorije. Ovom prilikom je, nakon jučerašnjih sastanaka na kojima je iskazana spremnost za nastavak istraživanja, detaljnije dogovoren plan budućih koraka.

S obzirom na to da je u prvom tomu edicije Monumenta Montenegrina Vatikana prikazan Konkordat Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine, kojim je regulisan položaj katoličke zajednice u Crnoj Gori, predloženo je da nastavak istraživanja obuhvati period nakon potpisivanja ovog dokumenta. Ministarka je predložila da se nastavi saradnja na ovom značajnom projektu i zahvalila dr Iksu i predstavnicima Svete Stolice na izuzetnoj saradnji prilikom pripreme prvog toma.

Dr Iks je istakao da osjeća posebnu bliskost prema Crnoj Gori i da je zadovoljan saradnjom koju smo do sada ostvarili. Naveo je da će Istorijski arhiv i on lično biti na raspolaganju kako bi se nastavio ovaj uspješan projekat.