Još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije podržalo kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture

Iz kabineta predsjednika Opštine Budva su saopštili da razrađuju konkretne oblasti i projekti saradnje u sferi kulture, umjetnosti, obrazovanja i kreativnih industrija sa svih 34 gradova koji su podržali kandidaturu grada

6287 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Još 18 gradova iz Evrope, Amerike i Azije je dalo podršku Budvi za kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2028 godine.

Iz kabineta predsjednika budvanske Opštine Mila Božovića su saopštili da intenzivno rade na kandidaturi.

Gradovi Vest Palm Bič iz Sjedinjenih Američkih Država, Zigong iz Kine, Prag i Valaški Meziriči iz Češke, Rimini i Petaćiato iz Italije, Jalova iz Turske, Banska Bistrica iz Slovačke, Makarska i Pakrac iz Hrvatske, Beograd, Velika Plana i Vrnjačka Banja iz Srbije, Celje i Kamnik iz Slovenije, Ohrid iz Severne Makedonije, Sarajevo i Laktaši iz Bosne i Hercegovine dali su javnu podršku Budvi.

Dodaju i da se sa svih 34 gradova koji su podržali kandidaturu Budve razrađuju konkretne oblasti i projekti saradnje u sferi kulture, umjetnosti, obrazovanja i kreativnih industrija.

"Tim projekta "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim, kulturno-umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima", navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su kazali, konkurencija za dobijanje titule za 2028. godinu je "veoma jaka", jer u njoj učestvuju gradovi iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

"Očekuje se da će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata u decembru razmatrati sve kandidature, a potom i odlučiti koji gradovi ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture", saopštili su oni.

Bonus video: