Vlaović: Snaženje međunarodne saradnje preduslov za razvoj kreativnih industrija

"Saglasili smo se da smo kao donosioci odluka u oblasti kulturnih politika, u obavezi da stvorimo preduslove za saradnju i umrežavanje institucija i umjetnika", kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović

4138 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Snaženje međunarodne saradnje u oblasti kreativnih industrija izuzetno je značajno u cilju praćenja regionalnih i globalnih praksi u ovoj oblasti i predstavlja posebnu šansu za kreativce, stvaraoce i preduzetnike da valorizuju svoj potencijal i talenat.

To je saopštila ministarka kulture i medija, Maša Vlaović na sastanku ministara kulture u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a čija je tema „Kreativne industrije kao pokretačka snaga održivog razvoja u oblasti kulture“.

„Tokom sastanka smo se saglasili da smo kao donosioci odluka u oblasti kulturnih politika, u obavezi da stvorimo preduslove za saradnju i umrežavanje institucija i umjetnika, a da je ulaganje u sektor kreativnih industrija u tom kontekstu od posebnog značaja za ekonomsku samoodrživost sistema“, navela je Vlaović.

Kako prenosi PR Centar, ministarka kulture Sjeverne Makedonije, Bisera Кostadinovska-Stojčevska, kazala je da Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije podržava kreativne industrije i da se svake godine trude da imaju veću podšku za njih.

„Međunarodna saradnja je jedan od osnovnih preduslova za kreativne industrije i jako je značajna za njihov razvoj“, kazala je Кostadinovska-Stojčevska.

Ministar kulture Bugarske, Velislav Minekov, smatra da je saradnja most koji spaja kulturu.

„Interesi u kulturi su na početku, polako se pokreću. Postoji pomoć u vidu fondova za kulturu, koji su veliki u Bugarskoj. Prošle godine pomoć je bila oko 42 miliona leva. Postoje različiti programi saradnje. Trebali bismo da pomažemo više kulturnim industrijama. Nadam se da ćemo jednog dana dijeliti granice zajedno sa kulturnim industrijama i kulturama“, naveo je Minekov.

Bonus video: