O proznom stvaralaštvu Bošnjakinja Crne Gore

Knjiga "Rasplitanje duge" prof. dr Sofije Kalezić biće predstavljena večeras u Podgorici, u KIC-u "Budo Tomović"

3175 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Antologija proznog stvaralaštva Bošnjakinja Crne Gore, knjiga “Rasplitanje duge" koju je priredila prof. dr Sofija Kalezić biće predstavljena večeras u Podgorici, u Multimedijalnoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u 19 časova.

O knjizi će govoriti recenzentkinja mr Zora Jestrović, a veče će moderirati Stanka Stanojević.

Jestrović je istakla da je ova knjiga prilog istini, najčešće zasnovanoj u stvarnosti, a potom i proživljenoj i preživljenoj u najskrivenijim drhtajima ranjene, ali i ponosne ženske duše.

“Posmatrano sa sinhrone i dijahrone tačke gledanja, knjiga poetičnog naslova, iskrenog naučnog i antologičarskog pregaoca dr Sofije Kalezić, uklapa se u veliku porodicu svjetske islamske književnosti, predstavljajući njen značajan prilog. Vođena kvalitativnom metodom odabiranja tekstova iz obimnog, žanrovski složenog stvaralaštva brojnih, i po mnogim odrednicama različitih autorki, dr Kalezić je sastavila antologiju utemeljenu na izvornim (individualnim) principima života bošnjačkog bića, ali i na onim koji se graniče s univerzalnim vrijednostima ljudskog života i ljudske riječi”, zapisala je u pogovoru Zora Jestrović.

Bonus video: