Mila Turajlić otvara i zatvara 14. UnderhillFest

Međunarodni festival dokumentarnog filma biće održan od 7. do 15. juna u Podgorici

1713 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Međunarodni festival dokumentarnog filma UnderhillFest biće održan 14. put od sedmog do 15. juna u Podgorici, na terenu Košarkaškog kluba “Budućnost” u Njegoševom parku, a u tom periodu biće prikazano više od 20 filmskih ostvarenja koje je selektor Vuk Perović okarakterisao kao najbolja u protekloj godini.

Na otvaranju će biti prikazan film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” rediteljke Mile Turajlić, koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

Scena iz filma “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”
Scena iz filma “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”foto: Promo

”Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsjetnika Tita 30 godina”, najavljeno je u saopštenju.

Producenti ovog ostvarenju su Mila Turaljić i Karin Čičovski, a koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović. Film je rađen u produkciji “Poppy Pictures” iz Srbije, “Survivance” iz Francuske, “Restart” iz Hrvatske i “Kino” iz Crne Gore, a film je dobio podršku i Filmskog centra Crne Gore.

Underhill će 15. juna zatvoriti “Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels” drugi dio ditpiha Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Prethodni dokumentarni film Mile Turajlić “Druga strana svega” prikazan je na 9. Underhillu, a osvojio je 32 nagrade, uključujući i prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Njen debitantski dokumentarni film “Cinema Komunisto” osvojio je 16 nagrada i prikazan je na drugom izdanju UnderhillFesta koji je Mila Turajlić svečano otvorila. Od 2020. Turajlić je članica Američke filmske akademije.

Na 14. UnderhillFestu podgorička publika će u Njegoševom parku, kao i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i u CKZ Ribnica moći da vidi više od 20 filmskih ostvarenja koje je selektor Vuk Perović okarakterisao kao najbolja u protekloj godini. Dugometražni filmovi su, kao i prethodnih godina, podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Na 14. izdanju festivala će biti prikazani i kratki dokumentarni filmovi u selekciji “7 kratkih”, a već osmu godinu zaredom održava se i program “U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U CKZ Ribnica biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima, najavljuju organizatori.

Bonus video: