Počeli Dani Crne Gore u Zagrebu

Kulturna strategija Crne Gore zasnovana je na potpunoj otvorenosti prema svjetskim iskustvima, kazao je ministar
1544 pregleda 3 komentar(a)
Bogdanović u Zagrebu, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović u Zagrebu, Foto: Vlada Crne Gore

Manifestaciju “Kreativna Crna Gora: Dani Crne Gore u Zagrebu” počela je danas otvaranjem izložbe crnogorskog Udruženja likovnih umjetnika (ULCG), predstavljanjem proizvoda kreativnih industrija i nastupom crnogorske violinistkinje Verice Čuljković.

Manifestaciju je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, a govorili su i predsjednica Europskog pokreta Hrvatska, Nataša Ovens, ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Boro Vučinić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Bogdanović je kazao da Dane Crne Gore u Zagrebu otvara retrospektiva jednog segmenta crnogorske savremene kulture, što, moglo bi se reći, predstavlja pravedan uvod u tu manifestaciju.

„Kažem – pravedan, jer nam prošlost i savremenost govore da su kultura i umjetnost oblasti u kojima su se veze između Hrvatske i Crne Gore pokazale kao najotpornije i najtrajnije“, rekao je Bogdanović.

"Siguran sam da će ove izložbe posjetiocima pokazati jedno novo lice Crne Gore, lišeno onih stereotipa o maloj patrijarhalnoj kulturi u kojoj dominiraju folklor i epika“, kazao jee Bogdanović.

Kako je naveo, posljednje dvije decenije, a pogotovo od obnove crnogorske nezavisnosti, kulturna strategija Crne Gore zasnovana je na potpunoj otvorenosti prema svjetskim iskustvima i, u skladu s njima, savremenijem promišljanju sopstvenih kulturnih i identitetskih posebnosti.

"Ovakva manifestacija, koja nudi uvid u kulturne i privredne aktuelnosti države jasno usmjerene ka evroatlanskim integracijama, jeste i mjesto razmjene iskustava stečenih u procesu tih integracija, pogotovo što je Hrvatska, kao članica Evropske unije, u sličnim okolnostima prošla predpristupni proces u kom se Crna Gora sada nalazi", dodao je Bogdanović.

Vučinić je poručio da je Crna Gora okrenuta zajedničkoj evroatlanskoj perspektivi, spremna da u duhu najboljih dobrosusjedskih odnosa i saradnje razvija dobre odnose sa svima u svom okruženju, a posebno onima, sa kojima se dijele isti ciljevi i vrijednosti.

“Naravno, tu posebno mjesto ima prijateljska Hrvatska, koja je i do sada pokazala svoju spremnost da podrži Crnu Goru na svom evropskom putu. Uz zahvalnost za to, ovo je prilika da našim susjedima, već sada poželimo uspješno predsjedavanje EU naredne godine“, kazao je Vučinić.

Bandić je rekao da je ova manifestacija još jedan dokaz da umjetnička djela pronalaze zajednički jezik i povezuju ljude na jedan viši nivo.

“Možemo slobodno reći da su, uprkos skoroj turbulentnoj prošlosti, danas skladni odnosi Hrvatske i Crne Gore, osobito doprinjele dvije nacionalne zajednice – hrvatska u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj. Ono što nas najviše povezuje to je kulturna tradicija i baština, kultura i zajednica“, naveo je Bandić.

Manifestacija koja se organizuje u Europskom domu u Zagrebu trajaće do 13. februara, a njen program, osim izložbi, uključuje koncerte, predavanja, okrugle stolove, prezentacije.

Kako su kazali iz Ministarstva, biće prezentovani i razvojni potencijali Glavnog grada, vinske ceste Podgorice i turistička ponuda sjevernog, centralnog i južnog regiona Crne Gore.

U saradnji Privredne komore Crne Gore i Hrvatske gospodarske komore, biće održan i poslovni forum privrednika dvije države.

Organizatori događaja su ministarstva vanjskih poslova, kulture i održivog razvoja i turizma, Glavni grad Podgorica, Privredna komora i Nacionalna turistička organizacija, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Hrvatskoj.

Bonus video: