Kako njegovati biljke tokom zime - Vijesti.me
ZELENI KUTAK

Kako njegovati biljke tokom zime

Zimi, u jeku grijne sezone, kućne biljke zahtijevaju više brige i njege jer im ne prija topao i suv vazduh. Cvijeće ne treba držati ni u suviše hladnom, ni u pretoplom prostoru.

Evo nekoliko savjeta kako da vaše biljke sačuvate tokom zime:

OPREZNO S VODOM
Većinu sobnih biljaka treba retko zalivati, tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. I ne brinite, one bolje podnose sušu nego prekomJernu vlažnost. Da bi vaše biljke dobijale neophodnu vlagu, trebalo bi da ih grupišite u prostoriji i da napravite tzv. sobnu baštu.Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvjetaju zalivajte na svaka dva-tri dana. Kaktuse držite na tamnom mjestu, na temperaturi do 10 stepeni, i ne zalivajte ih od novembra do februara.

DALJE OD PROMAJE
Nagla promjena temperature ne godi biljkama i zato svaki put kad provjetravate stan treba da sklonite cvijeće s promaje. Većina vrsta koje se kod nas uzgajaju traže dosta svjetlosti, pa saksije držite što bliže prozoru, ali nikako blizu radijatora, grejalica i klima-uređaja.
Inače, ustajao vazduh i duvanski dim smanjuju otpornost sobnog cvijeća na napade insekata, gljivica i ostalih štetočina.

NIJE VRIJEME ZA PRESAĐIVANJE
Biljka koju kupite na jesen trebalo bi da ostane u istoj saksiji do proljeća. Međutim, ako baš želite ili morate da presadite neki cvijet, obavezno nabavite novu zemlju i saksiju za broj veću od prethodne. Posebnu pažnju obratite i na osvjetljenje, jer zimi ne samo da su dani kraći nego je i intenzitet svjetlosti mnogo slabiji. Zbog toga je dodatno osvjetljenje skoro neophodno za sve biljke koje se nalaze na udaljenosti od prozora većoj od jednog metra.


Najčitanije iz sekcije Lifestyle