Crnogorsku kuhinju predstavlja Knezović

Za slatku završnicu zadužena je Petra Jelenić kao posebna gošća - vlasnica renomirane zagrebačke poslastičarnice “Mak na Konac” koja je potpuno revolucionirala slastičarstvo. “Cilj događaja je profilisanje Balkana kao nedovoljno (pre)poznate gastronomske destinacije
138 pregleda 2 komentar(a)
Game of chefs
Game of chefs
Ažurirano: 01.10.2016. 18:35h

Konceptualni gastronomski performans, “Game of Chefs” odnosno “Susret lidera kulinarstva”, zakazan je za petak, 15. oktobar i okupiće sedam renomiranih izvršnih šefova kuhinja iz regiona u hotelu “Regent Porto Montenegro” u Tivtu.

Oltion Veshi iz Albanije, Nihad Mameledžija iz Bosne i Hercegovine, Ante Udovičić iz Hrvatske, Jure Tomić iz Slovenije i Filip Ćirić iz Srbije predstavnici su svojih gastro identiteta, a već proslavljeni šef kuhinje hotela “Regent”, Željko Knezović predstavljaće Crnu Goru.

Za slatku završnicu zadužena je Petra Jelenić kao posebna gošća - vlasnica renomirane zagrebačke poslastičarnice “Mak na Konac” koja je potpuno revolucionirala slastičarstvo. “Cilj događaja je profilisanje Balkana kao nedovoljno (pre)poznate gastronomske destinacije.

Svaki od šefova će kreirati po gang koji će reflektovati njegovu zemlju porijekla, a pomno odabrano vino iz iste regije će zaokružiti čin u okviru cjelokupne regionalne gastronomske simfonije od sedam gangova.

Događaj će pratiti izvođenje na harfi koja će upotpuniti ovo elegantno veče, dok će voditelj programa upoznati prisutne sa detaljima jela, vina i kratkom biografijom šefova, doprinoseći kreiranju gastronomske razglednice Balkana”, kazala je PR menadžerka hotela “Regent Porto Montenegro” Elena Ljiljanić.

“Pozicioniranje Crne Gore odnosno regiona kao kvalitetne gastronomsko-vinske regije je u početnoj fazi. Potrebno je još puno rada na ovom polju međutim vjerujem da je upravo ovaj kulinarski šou jedan od koraka u željenom smjeru”, izjavio je Knezović.

Ovaj vrsni šef kuhinje predstavljaće Crnu Goru i ovu gastro-rapsodiju - otvoriće je kreativnim amuse bucheom, odnosno, modernom rekonstrucijom jaja. Oltion Veshi kreiraće hladno mesno predjelo i predstaviće Albaniju koja već kotira kao kvalitetna gastronomska oaza. Nihad Mameledžija, koji je uložio znatne napore u redefiniciju bosansko-hercegovačke kuhinje u skladu sa predstavljanjem gastronomije sa pet zvjezdica, gastro identitet svoje zemlje predstaviće kroz toplo mesno predjelo.

Jure Tomić, pobjednik Barillinog svjetskog šampionata predstaviće toplo riblje predjelo, a Ante Udovičić, stručnjak sa više od 16 godina iskustva, kreiraće glavno riblje jelo. Srbiju, glavnim jelom od mesa, predstavlja Filip Ćirić, inovator u okviru fine dininga i maestro redefinicije jela iz bogate srpske kuhinje. Dezert donosi Petra Jelenić kraljica slatkih delicija regiona.

Bonus video: