Ako ste pod stresom nakon dugog dana na poslu, isključite sve uređaje, odmorite, vježbajte

Nedavno istraživanje pokazalo je da oko 70 posto osoba koje su pod stresom imaju problema sa snom. Loš san se kasnije direktno dovodi u vezu sa slabim imunitetom, srčanim problemima, te anksioznošću i depresijom
0 komentar(a)
stres, Foto: Shutterstock
stres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2015. 16:13h

Ako ste pod stresom nakon dugog radnog dana, definitivno niste jedini. Od deset zaposlenih osoba više od 8 njih rade stresne poslove koji se kasnije odražavaju na cijeli organizam i preslikavaju na život. Nakupljen kortizol, koji je poznatiji kao hormon stresa, može izazvati značajne zdravstvene probleme ako se ne znamo izboriti sa njim i sniziti njegovo prisustvo u krvi.

Isključite se

Naravno, riječ je o svim vrstama tehnike, kako televizoru, tako i o kompjuteru, mobilnom. Kontrolišite svoje vrijeme izloženosti medijima i ne dozvolite da ono pređe sve granice normalnog budući da veliki broj ljudi čita novine, gleda TV ili sluša radio i dok jede.

Pokrenite se

Vježbanje je još je još jedan u nizu, i možda i najefikasniji način obračuna sa stresom od svih. Možete se odlučiti za bilo koju vrstu aktivnosti koja vam najviše odgovara, a tempirajte je baš onda kada ste psihički najumorniji. Već nakon pola sata vježbanja primijetićete da ste svu negativnu energiju izbacili iz sebe, a da se nivo stresa u potpunosti smanjio te da se odlično osjećate uprkos fizičkom umoru koji vam tada postaje drag.

Odmorite se

Nedavno istraživanje pokazalo je da oko 70 posto osoba koje su pod stresom imaju problema sa snom. Loš san se kasnije direktno dovodi u vezu sa slabim imunitetom, srčanim problemima, te anksioznošću i depresijom.

Preskočite popodnevnu kafu - kofein u krvi ostaje najmanje šest sati, a on onemogućava utonuće u kvalitetan san.

Pritisnuti dugme za isključenje - ponovo se misli na tehniku koja remeti normalan odmor i u dobroj mjeri i cijeli život.

Pripremiti sobu - Namjestiti spavaću sobu tako da sve bude podređeno kvalitetnom odmoru. Mjesto za spavanje treba da bude tamno, provjetreno i tiho.

Bonus video: