Slanina je stvarno zdrava!

Nisu svi mesni proizvodi zdravi. Domaća slanina i domaće kobasice bez hemikalija svakako jesu, ali industrijske mesne prerađevine su pune dodataka koji nisu zdravi
434 pregleda 6 komentar(a)
slanina, Foto: Shutterstock.com
slanina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.11.2014. 17:34h

Iako djevičansko maslinovo ulje, s razlogom, ne silazi s trona najzdravijih masti za kuvanje i jelo, sve veći hit postaje, opet opravdano - svinjska mast.

Svinjska mast sadrži čak 60 odsto mononezasićenih masti, pri čemu najviše oleinske kiseline koja pomaže radu srca i utiče na manji nivo lošeg LDL kolesterola. Iako se na prvi pogled ne čini tako, svinjska mast nema puno zajedničkog s masnim mesom, hidrogenizovanim mastima i sličnim izvorima zasićenih, nezdravih masti.

Holesterol je neophodan za rad mozga, za polne hormone, za popravljanje ćelija za imunološki sastav. Stručnjaci naglašavaju da je posebno štetna "nova" rafinirana, industrijski prerađena hrana, prepuna biljnih ulja i transmasnoća, hemijskih dodataka, vještačkog skroba, šećera i njegovih jeftinih zamjena. Kada u organizam unesemo mast, ona se razlaže i ulazi u naš krvotok gdje se koristi za transport vitamina koji se razgrađuju u masti, kao što su vitamini A, D, E, K. Zbog toga je potpuno pogrešno izbacivati sve masti iz organizma, a najbolji primjer za to je punomasno mlijeko koje u sebi sadrži sva četiri već spomenuta vitamina.

Posebno su štetna hidrogenizovana biljna ulja koja se nalaze u margarinu, industrijskim pecivima, keksu, kolačima, sladoledu, čipsu i mnogim vrstama čokolade.

Nisu svi mesni proizvodi zdravi. Domaća slanina i domaće kobasice bez hemikalija svakako jesu, ali industrijske mesne prerađevine su pune dodataka koji nisu zdravi. Dakle, nije u mesu problem, nego u onome što mu se dodaje.

Bonus video: