6 mitova o pici u koje još vjerujete

2 komentar(a)
Pica, Foto: Shutterstock
Pica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.10.2014. 18:12h

Ona je jedno od najpopularnijih i najjeftinijih jela na svijetu. Ipak razmislite još jednom i provjerite u koje mitove o pici još uvijek beskompromisno vjerujete, piše portal Klix.ba.

1. mit – Italijani su jedini zaslužni za postojanje pice. Istina: Paradajz sos i sir na tijestu, kakve poznajemo danas, svoje korijene imaju u Napulju, ali drevni su Grci pravili su sličnu hranu koju danas možemo uporediti sa fokačom.

2. mit – Pice su jeftina hrana. Istina: Ne mora da znači. Postoji pica koja košta 1.000 dolara, a koju možete kupiti u Njujorku. Uz nju će vam biti poslužen kavijar i jastozi.

3. mit – Sve pice sadrže sir. Istina: Prema podacima koje je sakupila dostavljačka firma Fudler, američke mušterije su u 2013. godini više naručivale posebne prelive nego sir.

4. mit - Peperoni salama je najveći italijanski doprinos pici. Istina: Peperoni salama je američki izum, tačnije izum američkih Italijana.

5. mit – Havajska pica prvi put je spremljena na Havajima. Istina: Havajsku picu izmislio je jedan Kanađanin.

6. mit – Konkurencija između picerija je jaka, ali civilizovana. Istina: Stvari su postale nasilne 2011. godine kada su menadžeri “Domino's” picerije sa Floride zapalili obližnju “Papa John's” piceriju u navodnom "pokušaju da pospiješe svoj biznis“.

Bonus video: