Kuvano vino po receptu Džejmi Olivera

Slasni napitak odlična je uvertira za nadolazeće praznike i dobar razlog za okupljanje društva u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina
142 pregleda 9 komentar(a)
kuvano vino, Foto: Shutterstock
kuvano vino, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2013. 17:24h

Jedan od omiljenih zimskih napitaka koji grije svaki dio tijela i kada se temperatura spusti ispod nule je kuvano vino.

Slasni napitak odlična je uvertira za nadolazeće praznike i dobar razlog za okupljanje društva u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina.

Za sve vas koji ste u potrazi za usavršavanjem dosadašnjeg omiljenog napitka - vina donosimo recept Džejmija Olivera.

Sastojci: 2 mandarine, 1 limun, 1 limeta, 200 g šećera, 6 karanfilića, 1 štapić cimeta, 3 lista lovora, 1 štapić vanile, 2 zvezdasta anisa, 2 flaše crnog vina

Priprema:

Oljuštite mandarinu, limetu i limun i isjeckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano miješanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isijecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promiješajte i prelijte s vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri da se smjesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi, nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino, iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomiješan na ovaj način neće izvjetriti.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrijevajte oko pet minuta pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Savjet: Količinu sastojaka u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene, zavisno od ukusa koji preferirate, najvažnije je da slijedite postupak pripreme sirupa, koji je baza za savršeni ukus kuvanog vina.

Uživajte!

Bonus video: