80% francuskih restorana ima hamburger u svojoj ponudi

Francuzi danas u restoranu jedu 14 burgera na godinu po stanovniku, što ih svrstava na drugo mjesto najvećih ljubitelja tih obroka u Evropi, iza Velike Britanije
104 pregleda 3 komentar(a)
Hamburger, Foto: Sxc.hu
Hamburger, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 15.12.2013. 14:57h

Hamburger u Francuskoj ne zna za krizu budući da je njegova prodaja u neobično naglom porastu, premda se dugo povezivao s lošim prehrambenim navikama.

"Francuzi su upoznali hamburger zahvaljujući Quicku i McDonald'su i smatrali su ga masnim i malo poželjnim obrokom. Ali u zadnje dvije do tri godine takozvani tradicionalni restorani uvrstili su burgere u svoje jelovnike jer bi bilo ludo ne ponuditi ga gostima", rekao je Bernard Butbul, direktor agencije Gira Conseil.

Prema njegovim riječima, "75 do 80 odsto francuskih tradicionalnih restorana (ima ih 110.000) ima hamburger u svojoj ponudi" i "bilježe nevjerovatan rast prodaje od 40 odsto u zadnje dvije godine".

Francuzi danas u restoranu jedu 14 burgera na godinu po stanovniku, što ih svrstava na drugo mjesto najvećih ljubitelja tih obroka u Evropi, iza Velike Britanije (17 komada), po studiji NPD Groupa.

Francusko tržište drže dvije velike kompanije, svjetski prvak brze hrane McDonald's i njegov konkurent Quick. Oni na francuskoj teritoriji imaju 1.200, odnosno 370 svojih objekata.

Ali krajem 2012. njihov američki suparnik Burger King vratio se nakon petnaestogodišnjeg izbivanja, stidljivo otvorivši dva svoja restorana, jedan na aerodromu u Marsejeu a drugi na autoputu blizu Reimsa.

Ta kompanija prodire i na pariško tržište pošto je u utorak otvorila restoran u željezničkoj stanici Sent-Lazare u Parizu.

Bonus video: