Pečena piletina u sosu od šipka i crnog vina

Piletinu posušite papirnatim ubrusom i natrljaje solju, biberom i mješavinom začina
3 komentar(a)
kuvanje, hrana, Foto: Shutterstock
kuvanje, hrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2013. 11:27h

Potrebno je:

8 komada pileta (batak, zabatak), so i svježe mljeven biber, 1/2 kašičice mljevene ljute papričice, 1/2 kašičice kineske mješavine 5 začina, 6 čenova bijelog luka, 2 kašilke maslinovog ulja. Za posluživanje: 6 kašika sjemenki šipka kuvana riža

Priprema

Ugrijte rernu na 180°C. Piletinu posušite papirnatim ubrusom i natrljaje solju, biberom i mješavinom začina. U tiganju ili posudi koja može da se stavi u rernu zagrijte maslinovo ulje i popržite piletinu i cijele čenove bijelog luka sa svih strana do zlatnosmeđe boje. Luk izvadite i ostavite za kasnije, a piletinu prekrijte aluminijskom folijom i premijestite u rernu.

Pecite 30 minuta uz često zaliivanje sokovima koje je pustila. Odstranite foliju i pecite još 15 minuta dok piletina ne dobije lijepu hrskavu kožicu. Piletinu pospite sjemenkama nara i poslužite s pečenim bijelim lukom i kuvanom rižom.

Sos od šipka i crnog vina

150 ml soka šipka, 75ml crnog vina, 1 kašika meda, 2 kašike sirćeta balzamiko, so i biber, 2 grančice svježeg timijana, kašika hladnog maslaca Pomiješajte sok šipka, crno vino, med i balzamiko i stavite na srenje jaku vatru. Miješajte dok se med ne otopi. Posolite i pobiberite i dodajte timijan. Kuvajte 5-10 minuta, odnoso dok dio tečnosti ne ispari i sos ne postano lagano sirupast. Sos procijedite i u njega umiješajte maslac.

Bonus video: