Znate li da kuvate?

Radi se o pitanju čiste praktičnosti, budući da poznavanje određenih pojmova u kuhinji olakšava spremanje brojnih jela
449 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2013. 10:45h

Postoje razni načini kuvanja koje poznaje svaki profesionalni kuvar, a time barem svaka druga domaćica. Radi se o pitanju čiste praktičnosti, budući da poznavanje određenih pojmova u kuhinji olakšava spremanje brojnih jela.

Bez tog znanja pokušajte da spremite neko novo jelo za koje vam treba malo više vremena. Slijedi nekoliko korisnih informacija.

Dinstanje

Dinstanje je postupak pomoću kojeg obrađujete skoro sve namirnice, a radi se o tome da meso, povrće i naravno voće kuvate u posudi s jako malo tečnosti. Može da se disnta i na ploči i u rerni.

Kod disntanja mesavodite računa da ga zapečete sa svih strana nakon čega dolijete vodu. Od masnoća koristite mast, ulje, slaninu i maslac. Zajedno s mesom možete da disntate i razno povrće, tako što ćete dno pokriti s malo tečnosti.

Kod disntanja povrća bilo bi dobro kada bi ga mogli staviti na zagrijanu masnoću, prepržiti i dodati vode, ili supe ako nema dovoljno tečnosti.

Pečenje u tiganju

Za pečenje u tiganju potreban je onaj sa debelim dnom i poklopcem. Namirnicu pecite bez masnoće ili s vrlo malo masnoće. Ako pečete krto meso, kao teleće odreske, pileću jetru ili biftek, ne treba masnoće, nego dno tiganja samo pospite malo soli. Ako upotrijebite masnoću, dno samo malo njome poprskajte, kako biste spriječili da se meso prilijepi i zagori.

Prženje

Zagrijte ulje ili neku drugu masnoću u tiganju s debelim dnom, da ono što ćete pržiti nije zbijeno jedno na drugo, već da ima prostora. Masnoće u treba da bude duboka 1 cm, najviše do 2 cm, ali nikada ne smije da prekrije ono što pržite.

Kada je masnoća topla, ali ne pregrijana, stavite ono što ćete pržiti dok ne bude lijepo svijetlo-smeđe i mekano. Ako vazduh iznad tiganja treperi, znak je da je masnoća dovoljno zagrijana. Ako počinje da dimi, znači da je pregrijana. U tom slučaju maknite je s vatre, prohladite i dodajte malo hladne masnoće.

Prženo meso (odreske) treba svaka 2 minuta okrenuti dok nije rumeno i pečeno. Ako pržite tijesto koje treba da naraste, kao, posudu pokrijte dok tijesto bude prženo s jedne strane, a zatim nastavite prženje u otvorenoj posudi. Prženo vadite rupičastom lopaticom, zatim stavite na papirni ubrus, da upije prekomjernu masnoću . Pržite manje količine namirnica odjednom.

Prženje u dubokoj masnoći

Za prženje u dubokoj masnoći potrebna je duboka teška posuda s debelim dnom. Poželjno je da uz posudu imate uložak – mrežicu, u koju ćete staviti namirnicu, a zatim pržiti. Prije nego što u mrežicu stavite krompir za pomfrit, čips ili slično, zaronite je 2-3 puta u masnoću, a tek onda stavite u nju krompir. Na taj ćete način spriječiti da se prilijepi za mrežu.

Pohovanje

Meso se posoli i stavlja u oštro brašno, onda u jaje pomiješano s malo ulja i u prezle. Stavite u posudu dovoljno ulja ili druge masnoće, da dobro pokrije ono što se prži, tj. da pliva. Masnoću zagrijte, ali oprezno – da je ne pregrijete, jer će u tom slučaju meso brzo spolja dobiti smeđu koricu ili čak izgorjeti, a ostaće sirovo. Za vrijeme prženja temperatura masnoće mora biti stalna. Meso treba okretati svaka 2 minuta.

Kuvanje na pari

Hranu stavite u manju posudu, a zatim tu posudu stavite u veću, tako da se gornja ivica tj . drške manje posude oslanjaju na gornju ivicu veće posude. Kipuća voda smije da pokriva smao polovinu posude. Ovaj način vrlo je prikladan za kuvane kreme za torte i kolače. Postoje i specijalne posude za kuvanje na pari s hermetičkim poklopcem (kalupi).

U tim posudama kuvajte kreme. Dobro zatvoren kalup stavite u veću posudu u kojoj ima mlake vode. Odozgo kalup pritisnite težim predmetom, da ne pliva, zatim stavite na šporet. Za vrijeme kuvanja pazite da se voda ne preliva preko poklopca kalupa. Ako bi voda za vrijeme kuvanja previše isparila, dodajte u spoljašnju posudu još vrele vode.

Kuvanje pod pritiskom

Hrana se kuha pod pritiskom u ekspres loncu. Ovaj način je odličan za namirnice koje inače treba dugo kuvati, kao na primjer pasulj, svekla goveđa supa... Namirnice u takvom loncu vrlo brzo omekšaju, osim toga tim se načinom kuvanja ne uništavaju vitamini (dugim načinom kuvanja se gube).

Radi očuvanja vitamina preporučuje se i drugu hranu kuvati u tom loncu.

Bonus video: