Sjemenke bundeve: Dobre za rad prostate

Od vitamina, tu je čuveni antioksidans vitamin E, vitamini iz grupe B, A u obliku beta – karotena i K koji učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, štiti od osteoporoze i takođe je antioksidans.
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2013. 11:13h

Dr Biljana Savić

Sjemenke bundeve zajedno sa susamom, lanom i suncokretom, čine kvartet. Volim bundevu – da vidim, da spremam i da jedem. A volim i njene sjemenke. One imaju skoro deset puta veću hranljivu vrijednost od mesa bundeve, a čine 10 % od mase ploda. Jesu kalorične, ali postoje kalorije i kalorije.

One u bundevinim sjemenkama su korisne, a ne prazne. One jesu masne, ali postoje masti i masti. Oko 50 % masti u sjemenkama su nezasićene masne kiseline koje “čiste” krvne sudove, povećavaju dobri, a snižavaju loši holesterol i smanjuju upalu.

One su, uz laneno sjeme, jedan od najboljih izvora omega – 3 masnih kiselina. Proteina ima čak i do 30 %, a sve esencijalne aminokiseline su prisutne u optimalnom odnosu. Neka mi “strasni mesojedi” ne zamjere, nađoh podatak da pri poređenju ovih sjemenki sa šniclom, sjemenke vode u količini proteina.

Od vitamina, tu je čuveni antioksidans vitamin E, vitamini iz grupe B, A u obliku beta – karotena i K koji učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, štiti od osteoporoze i takođe je antioksidans.

Minerali: cink (važan za imuni sistem i prostatu; kod muškaraca povećava mineralnu gustinu kostiju i tako sprečava osteoporozu), magnezijum (pomaže u snižavanju povišenog arterijskog pritiska i prevencija je napadima migrene, za opuštanje mišića i nerava); gvožđe (značajan izvor za vegane); kalcijum (štiti kosti); zatim mangan, bakar, kalijum, selen i fosfor.

Tu su i vlakna - celuloza, pektin. Vlakna održavaju pravilnu peristaltiku crijeva i omogućavaju detoksikaciju oraganizma.

Odlično su sredstvo protiv crijevnih parazita, naročito poželjno kod djece.

Ako se redovno uzimaju, smanjuje se pojava oboljenja prostate; zaslužna za to bi mogla da bude kombinacija cinka, beta-karotena i omega – 3 masnih kiselina. Kukurbitacini su jedinjenja koja utiču na metabolizam, testosterone, što isto povoljno djeluje na zdravlje prostate.

Izgleda da Kinezi većinu ovoga znaju odavno, jer su kod njih sjemeke bundeve vrlo zastupljene.

Čuvaju se u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Najsvježije su u prva dva mjeseca. Da bi hranljivi sastojci ostali očuvani, sjemenke bi trebalo ljuštiti prije upotrebe i paziti da se ne ukloni sivo – zelena opna koja je izuzetno bogata hranljivim sastojcima.

Mogu da se jedu sirove ili da se tostiraju na nižim temperaturama, da bi se očuvale sve korisne materije. Možda za nas neobično, ali začini (peršun, lovor, majčina dušica, kadulja, čili, cimet), pa čak i čokolada, odlično idu uz ove sjemenke. A one odlično idu uz palentu, integralni pirinač, u razne namaze i prelive.

Ulje i puter su ultrazdravi proizvodi koji se dobijaju od sjemenki.

P.S. - Pošto smo danas forsirali brojke, evo još jednog podatka. Ovo je bio 52. tekst od mene vama, što znači da se družimo godinu dana. Za ovo vrijeme, dobila sam dosta korisnih i interesantnih informacija, a nadam se i vi.

Zato preporučujem: širite dalje!

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: