Vina sa Monmartra sve bolja

Predsjednik pariske četvrti u kojoj leže vinogradi 1995. je postavio pred Gurdena izazov da promijeni reputaciju vina sa Monmartra.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 17:15h

Čuveno brdo Monmartr, boemska četvrt u Parizu prepuna umjetnika, kafića i kabarea, nadaleko je poznato po crkvi, spektakularnom pogledu i moru turista.

Međutim, bliži pogled na strme padine otkriva 1.500 kvadratnih metara čokota loze od koje se prave vina - pino noar i game, godišnje ukupno oko 2.000 boca takozvanog "Monmartr vina".

Vinogradaru Fransiju Gurdenu bilo je potrebno 15 godina da od te ćudljive loze napravi ono što naziva "dobrim crvenim vinom koje je našlo svoje obožavaoce".

Predsjednik pariske četvrti u kojoj leže vinogradi 1995. je postavio pred Gurdena izazov da promijeni reputaciju vina sa Monmartra koje je, prema jednoj zajedljivoj vjekovnoj izreci, bilo "poznatije po svojim diuretskim svojstvima nego po aromi".

"Kada me je predsjednik opštine kontaktirao, upozorio sam ga da nisam čudotvorac, ali obećao sam da ću napraviti pristojno crveno vino", rekao je Gurden.

"Monmartr vina su oduvijek imala lošu reputaciju", naveo je taj pedesetogodišnjak čiji su baba i deda bili vinogradari, i dodao da je danas to "pravo vino, tamno crveno. Ranije je imalo neku neodređenu boju, manje više ružičastu".

U proteklih 15 godina, Gurden je poboljšao kvalitet zemljišta i sistem navodnjavanja malog vinograda koji potiče iz galsko-rimskog perioda. Kaluđerice iz obližnjeg manastira su do kraja 18. vijeka gajile grožđe na padinama Monmartra, koje je 1930. grad Pariz spasao odbacivši plan da se na tom mjestu izgradi stambeni kompleks i izabravši da se umjesto toga posadi nova vinova loza.

"Nije lako rukovati tim vinogradom jer je okrenut ka sjeveru", rekao je Gurden, napomenuvši da ipak nema problema zbog gradskog zagađenja ili olova u tlu.

Gurden je tokom vikenda prodavao svoja vina po cijeni od 40 eura po boci na tradicionalnom Sajmu vina koji se od 1934. svake godine održava na Monmartru.

Bonus video: