Recepti za poslastice od grožđa

Ovih dana pijace su pune grožđa, divnog voća koje se veoma lako vari i izuzetno je zdravo.
539 pregleda 0 komentar(a)
grožđe, Foto: Www.persnicketypalate.com
grožđe, Foto: Www.persnicketypalate.com
Ažurirano: 21.08.2011. 09:28h

Grožđe nam daje energiju i obnavlja naš organizam, utiče povoljno na stomak i crijeva, razređuje krv, smanjuje nivo holesterola, stimuliše rad bubrega i jača pluća, a pomaže i pri varenju.

Poželjno je da jednom nedjeljno, u jesen, jedete samo grožđe: tako ćete pročistiti organizam od svih naslaga otpadnih materija.

I bijelo i crno grožđe puno je vitamina B grupe, vitamina A, odgovornog za zdravlje i ljepotu kože, i vitamina C, koji poboljšava imunološki sistem. S obzirom na to da sadrži 16-18% šećera (u zavisnosti od vrste) - grožđe se ubraja u energetski bogate namirnice koje, međutim, dijabetičari na primjer, moraju uzimati u umjerenim količinama.

Da bi se od grožđa izvukao maksimum, svakog dana treba jesti oko 300 grama ovog voća, naravno u ravnomjerno raspoređenim razmacima.

RECEPTI

Pita od grožđa

Potrebno je:

kg grožđa

½ kg tankih kora za pitu

Oko 700 g šećera, ulje.

Priprema:

Grožđe očistiti i oprati. Uzeti pakovanje kora i ređati u tepsiju po jednu koru. Svaku koru posuti zrnevljem grožđa i posuti šećerom i poprskati uljem. Kada se potroše sve kore, isjeći pitu na kocke. Posljednju koru ne posipati. Staviti pitu da se peče. Kada je gotova preliti je vrelim sirupom napravljenim od pola litra vode i pola kilograma šećera. Ide vruć sirup na hladnu pitu, ili obrnuto.

Lagani kolač s grožđem

Potrebno je:

200 g piškota, 2 kašike ruma

300 ml soka od narandže

700 ml mlijeka

2 pudinga od vanile

3 kašike šećera

2 vanilin-šećera

200 ml slatke pavlake

200 g grožđa

Za ukrašavanje:

3 kašike grubo narezanih badema

3 kašike kokosovog brašna

kašika šećera u prahu

Priprema:

Piškote namočite u mješavinu ruma i narandžinog soka, te ih posložite u odgovarajuću posudu. Od 700 ml mlijeka oduzmite 12 kašika, dobro ih promiješajte sa smjesom praška za puding, šećera i vanilin šećera. Ostatak mlijeka skuvajte zajedno s pavlakom, maknite s vatre, dodajte razmućeni puding te, neprekidno miješajući, kuvajte 1-2 minuta. Po piškotima rasporedite grožđe, pa sve prelijte djelimično rashlađenim pudingom. Bademe, kokos i šećer zajedno promiješajte.

Kolač sa grožđem i cimetom

Potrebno je:

255g oštrog brašna

30 g margarina ili maslaca

jaje

85g smeđeg šećera

puna kašika praška za pecivo

1/2 kašičice soli

4 kašike sojinog ili kravljeg mlijeka

4 kašike jogurta

jedna i po kašika cimeta

4 kašike smeđeg šećera

250-300 g grožđa

Priprema:

Izmiješati maslac i 85g šećera. U posudi promiješati prašak za pecivo, brašno i so, pa smjesu dodati maslacu. Dodati mlijeko, jogurt i umućeno jaje. Podijeliti tijesto na dva dijela. Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom lagano razvući veći komad na 1cm debljine. Pažljivo ga staviti u namašćenu posudu za pečenje: neka pokrije dno i stranice. Nasjeckajte grožđe na- pola, pa ispunite posudu. Pospite preko grožđa 2 kašike šećera i cimet. Razvaljajte drugi, manji komad tijesta pa pokrijte piticu. Pospite je šećerom i cimetom. Pecite na 220 C oko 45 minuta.

Torta od sira i grožđa

Potrebno je:

Za biskvit

120 g brašna

4 jaja

kašičica praška za pecivo

120 g šećera, 60 g gustina

2 kašike vode

Fil:

500 g svježeg, nesoljenog sira (može mocarela)

2 jaja, 150 g šećera, 1 limun

6 listova bijelog želatina

0,5 l slatke pavlake

Ostalo:

0,5 l slatkog pavlake

1-2 preliva za torte

0,5-1 kg grožđa

malo maslaca za kalup

Priprema:

Umutiti 4 žumanca sa pola količine šećera za biskvit i 2 kašike vode. Zatim umutiti bjelanca sa ostatkom šećera. Kad je gotovo, pomiješajte sa žumancima. Dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Namažite maslacem kalup. Pecite na 200 C oko 25 min. Kada je gotovo, neka odstoji 2 sata.

Fil: Miješajte sir sa žumancima, šećerom i limunovim sokom. Navlažite želatin, pa ga otopite u malo vruće vode. Umutite bjelanca, pa i njih, kao i želatin umiješajte u sir. Zatim istucite 0,5 l slatke pavlake i to takođe umiješajte u sir.

Prerežite tijesto vodoravno i nadjenite filom. Vrh torte i sa strane namažite šlagom. Na vrh posložite voće - grožđe (možete i bilo koje drugo sezonsko) i prelijte prelivom za torte koji ste prethodno umutili, po uputstvu na vrećici.

Torta sa grožđem i lješnicima

Potrebno je:

4 jaja

300 g brašna

200 g putera

300 g šećera

200 g lješnika

oko 500 g grožđa

slatka pavlaka

Priprema:

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Žumanca pomiješati sa 150 grama šećera u jednoj posudi, a u drugoj brašno i puter dobro izmrviti, a zatim dobro promiješati. Mase iz jedne i druge posude sjediniti, a dobijeno tijesto podijeliti na 3 dijela i od toga ispeći 3 kore.

Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa polako, miješajući, dodavati preostalu količinu šećera i lješnike. I ovu masu podijeliti na 3 dijela.

Na koru staviti trećinu mase sa lješnicima, preko poređati zrna grožđa i staviti u rernu da se zapeče. Isti postupak ponavljati sa sve 3 kore. Kada se kore ohlade, poređati ih jednu na drugu i premazati slatkom pavlakom. Ukrasiti ih zrnima grožđa.

Kolač sa grožđem i limunom

Potrebno je:

250 g brašna,

80 g šećera,

120 g margarina,

2 žumanca,

limun,

5 bjelanaca,

80 g oraha,

150 g šećera u prahu,

kesica vanillin šećera,

svježe grožđe.

Priprema:

U brašno dodati margarin, žumanca, struganu koru limuna i šećer u prahu. Umijesiti čvrsto tijesto.

Uzeti male limene kalupe, pa ih obložiti tijestom po dnu i naokolo. Sredina treba da ostane prazna.

U posebnoj posudi umutiti bjelanca, dodati šećer u prahu, vanillin šećer i mljevene orahe. U sredinu staviti šaku zrna svježeg grožđa.

Kolač peći na umjerenoj temperaturi oko pola sata.

Sok

Potrebno je:

grožđe, šećer, sok od limuna

Priprema:

Grožđe oprati i dobro izgnječiti. Dobijenom soku dodati šećer, sok od limuna i staviti da se kuva. Kada tečnost provri, kuvati još 10 min. i sipati u čiste sterilisane vruće flaše. Flaše zatvoriti hermetičkim zatvaračima, zaviti u kuhinjske krpe i staviti u vruću vodu da se kuvaju tj. sterilišu još 15 min. Izvaditi flaše, zamotati ih u deblju tkaninu i ostaviti da prenoće. Narednog dana ostaviti ih na tamnom mjestu da do upotrebe stoje.

(Na 1 kg grožđa staviti 2 kašike šećera i 1 čajnu kašičicu soka od limuna. Po želji količina šećera može da se smanji i doda med. U tom slučaju je razmera 1 : 1. Kada se otvori flaša sa sokom tj. počne sa upotrebom soka, flašu čuvati u frižideru).

Slatko

Potrebno je:

grožđe (bijelo krupno), šećer, voda, limun

Priprema:

Grožđe oprati, oljuštiti, staviti u vodu i ostaviti 45 – 50 min. da stoji. Izvaditi iz vode, dobro oprati, izvaditi sjemenje i još jednom oprati. U šerpu staviti šećer, naliti ga vodom (da se prekrije količina šećera) i kuvati oko 10 min. Spustiti grožđe i nastaviti kuvanje. U pola kuvanja dodati opran i na kolutove isječen limun. Kada je slatko kuvano, pokupiti pjenu, pokriti ga čistom, vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti do narednog dana da stoji. Sipati ga u čiste, sterilisane tegle i zatvoriti celofanom ili hermetičkim zatvaračima.

(Na 1 kg oljuštenog grožđa, stavlja se oko 800 – 900 g šećera u zavisnosti od kiselosti grožđa. Isto tako na kg šećera obično se stavi 200 ml vode).

Bonus video: