Čudesna moć začina

Najobičnija i najjednostavnija jela uz dodatak začina dobijaju fantastičnu aromu i bogati miris.
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 12:35h

Većina aromatičnih biljaka i najjače sunce podnose jako dobro tako da se slobodno mogu smjestiti na osunčani balkon ili u kuhinju uz prozor.

Posude u koje ćete posaditi biljke mogu biti izrađene od plastike, drveta i terakote bez glazure i boje. Prilikom odabira zemlje odlučite se za onu koja nije tretirana vještačkim đubrivom i različitim pesticidima. Mješavina kupovne zemlje za cvijeće sa zemljom pronađenom u prirodi bio bi idealan izbor.

Bosiljak

Jedan je od omiljenih začina koji pristaje uz gotovo sve vrste jela i salata. Premda smo navikli na jednu vrstu “običnog” bosiljka postoji onaj s ukusom anisa, zatim limun bosiljak citrusnog mirisa i ukusa, dok cimet bosiljak toliko podsjeća na cimet da bismo ga zabunom mogli ubaciti i u smjesu za kolače.

Najbolje ide uz jela od paradajza, patlidžana, tikvice, piletinu, svježi sir.

Ljekovita svojstva: u obliku čaja primjenjuje se u liječenju upala, bolesti mokraćnih organa, početnog stadijuma tuberkuloze.

Majoran

Blagog je ukusa koji podsjeća na origano. Poznat je kao i “mesni začin” jer se osušen jako dobro slaže uz svinjetinu i govedinu. U svježem obliku idealan je dodatak različitim salatama i jelima blažeg ukusa.

Koristi se u supama od povrća, salatu od krumpira, svinjetinu, govedinu.

Ljekovita svojstva: olakšava probavu, reguliše menstrualni ciklus, djeluje kao antiseptik pogotovo za usnu šupljinu. Eterično ulje se primjenjuje za ublažavanje migrene i depresije.

Vlašac

Vlašac je vrsta luka, samo bez njegovog oštrog i ljutog ukusa. Najbolje ga je koristiti svježeg jer sušenjem gubi miris i aromu. Njegovu svježinu možete zadržati i tako što ćete ga staviti u vlažan papir, spremiti u čvrsto zatvorenu posudu i staviti ga u frižider. Ili ga nasjeckajte u posudu za pravljenje kockica leda, dodajte vodu i zaledite.

Najbolje pristaje uz supe, variva, jela od jaja, salate. Ljekovita svojstva: čisti krv i smanjuje nadutost.

Majčina dušica

Ova nježna biljka sitnih je listova i aromatičnog mirisa pa se u pripremanju hrane često koristi cijela stabiljka. Osim što pruža izvanredan ukus jelima, olakšava probavu masne hrane.

Koristi se u jelima kuvanim u vinu, marinadama, sosevima, sa paradajzom. Ljekovita svojstva: prirodni antibiotik, pomaže kod tegoba disajnih puteva, nesanice i nervoze.

Origano

Njegova upotreba pri kuvanju u toplim ljetnim danima sprečava razvijanje bakterija u jelima. Najbolje pristaje uz picu, sosove za tjesteninu, ribu, jagnjetinu i piletinu.

Ljekovita svojstva: olakšava iskašljavanje, smanjuje grčeve, antioksidativno djelovanje.

Nana

Glavno obilježje ove biljke sitnih zelenih listova osvježavajući je miris mentola zbog čega se često koristi u pravljenju koktela.

U kulinarstvu se koristi vrlo često u jelima od povrća i mesa, čak i u desertima koji za osnovu imaju čokoladu ili limun. Nana na balkonu je odbrana od komaraca, muva i ostalih insekata.

Najbolje ide uz: jagnjetinu, ribu, šargarepu, paradajz, sosove od jogurta, deserte.

Ljekovita svojstva: smanjuje glavobolju, snižava povišenu temperaturu, smiruje kašalj.

Bonus video: