Napravite sami sladoled

U posudi istopiti šećer kao za doboš tortu, sve dok ne dobije smeđu boju. Potom dodati orahe i masu razliti na uljem podmazan pleh. Ohlađen grilijaž izdrobiti na sitne komade, samljeti oklagijom ili na mašini za mljevenje.
846 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 18:58h

Šlag sladoled

Potrebno:

6 jaja,

12 kašika šećera,

2 kesice šlaga (možete staviti i više šlaga, do 4 kesice)

Umutite jaja sa šećerom, pa potom umutite šlag iz kesice. Sjedinite te dvije mase, stavite u odgovarajuću posudu i zamrznite. U osnovnu masu možete dodati razne sastojke koji će obojiti sladoled i učiniti ga ukusnijim. Naravno, sve dodatke stavljate prije zamrzavanja.

Domaći sladoled

Potrebno:

6 jaja,

300 g šećera,

1 litar mlijeka

Stavite mlijeko da se kuva. Za to vrijeme umutite jaja sa šećerom u pjenastu masu. Provrelo mlijeko skinite sa vatre i polako sipajte umućena jaja neprestano muteći. Kada masa bude potpuno izjednačena, vratite posudu na vatru i ostavite da provri, ali i dalje neprestano mutite. Skinite posudu sa vatre i hladite masu presipanjem iz suda u sud i stalnim mućenjem. Kada se masa malo prohladi, nastavite mućenje mikserom. Hladan krem stavite u metalnu kasetu ili neku drugu posudu, pa potom u frižider da se zamrzne.

Mliječni sladoled od banane

Potrebno:

6 dl mlijeka,

2 dl slatke pavlake,

160 g šećera,

10 g meda,

10 g gustina,

200 g kaše od banane

Na tihoj vatri prokuvati mlijeko, šećer i slatku pavlaku. Na kraju u to dodati med i 1 kašičicu gustina. Dobro promiješati, pa dodati 200 gr kaše od banane. Staviti masu u frižider da se dobro ohladi, zatim posudu staviti u lonac sa salamurom* i mutiti 15 minuta. Sipati u posudu i staviti u zamrzivač do posluženja.

Sladoled od lješnika

Potrebno:

1 litar mlijeka,

300 g šećera,

2 cijela jajeta,

3 žumanca,

šipka vanile,

80 g proprženog mljevenog lješnika,

čašica maraskina

Skuvati mlijeko sa šećerom i šipkom vanile. U drugu posudu staviti jaja i žumanca, pa lagano sipati prokuvano mleko neprestano miješajući žicom ili mikserom i procijediti. Potom dodati mljeveni lješnik i maraskino. Staviti masu da se dobro ohladi (treba da bude u frižideru 2-3 sata), zatim posudu staviti u lonac sa salamurom* i mutiti 15 do 20 minuta. Sipati u posudu i staviti u zamrzivač do posluženja.

Malaga

Potrebno:

1 litar mlijeka,

300 g šećera,

2 cijela jajeta,

3 žumanca,

šipka vanile,

100 g suvog grožđa,

čašica ruma i malo jestive crvene boje

Napraviti masu istu kao kod sladoleda od lješnika. Kada se procijedi dodati rum, suvo grožđe i malo crvene jestive boje.

Grilijaž

Potrebno:

1 litar mlijeka,

300 g šećera,

2 cijela jajeta,

3 žumanca,

šipka vanile,

100 g šećera,

100 g oraha i

50 g maslaca

U posudu staviti šećer, mlijeko i šipku vanile da prokuva. Potom jaja i žumanca staviti u odvojenu posudu, pa prokuvano mleko sipati na njih, uz neprestano miješanje. Masu procijediti pa dodati grilijaž.

Recept za grilijaž: U posudi istopiti šećer kao za doboš tortu, sve dok ne dobije smeđu boju. Potom dodati orahe i masu razliti na uljem podmazan pleh. Ohlađen grilijaž izdrobiti na sitne komade, samljeti oklagijom ili na mašini za mljevenje. Dodati grilijaž osnovnoj masi za sladoled, pjenasto umutiti maslac i njega dodati masi. Zamrznuti. Prilikom serviranja sladoled ukrasiti šlagom.

Napomena: U pojedinim receptima se pominje "salamura". Da bi sladoled bio što sličniji onom koji jedemo u poslastičarnici, potrebno je da se pridržavamo nekih pravila. Jedno od njih je vezano za salamuru. Ako nemate aparat za pravljenje sladoleda napravite ovu smjesu koja će ga zamijeniti. Potrebno vam je:

1 kg leda

30 g kuhinjske soli

malo vode

Izdrobite led, stavite so u vodu pa sve to izmiješajte i držite u dubokom sudu u frižideru. Kada je sladoled gotov i kada ga dobro ohladite u frižideru, stavite posudu sa sladoledom u posudu sa salamurom i mutite još 15-20 minuta. Potom sipajte sladoled u posude i odložite u zamrzivač do služenja.

Prijatno!

Recepti preuzeti: krstarica.com

Bonus video: