Brzi i jednostavni deserti

Ukusne poslastice za hladne dane! Isprobajte salamu od čokolade, keks tortu, bombice od suvih smokava i brzi kolač od oraha. Prijatno!
197 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2011. 11:13h

Salama od čokolade

Sastojci:

250 g oraha

250 g šećera

200 g čokolade

50 g kakaa

Priprema:

Jedini osjetljivi dio u pripremi je špinovanje šećera. Ovu količinu šećera treba rastopiti u 16 dcl vode, staviti u lonac, pa na umjerenoj vatri kuvati neprestano miješajući dok se šećer i voda na pretvore u sirupastu tečnost koja će vam s vrha kašike kapati kap po kap. Treba paziti da se previše ne zgusne, jer će se šećer u salami kristalizovati, pa će se salama mrviti.

Čokoladu otopiti na pari, umiješati orahe i kakao, pa sve to umiješati u ušpinovani šećer i brzo promiješati. Pola količine prebaciti na masni papir posut šećerom u prahu i oblikovati rolnicu. Ostaviti dan-dva i rezati neposredno prije nego se servira gostima.

Keks torta

Potrebno je:

3 kesice šlaga

200 g suvog grožđa

kg plazma keksa

100 g čokolade

250 g margarina

200 g oraha

200 g žele bombona

450 g šećera

1/2 l mlijeka

Priprema:

Staviti šećer da se otopi dok ne dobije smeđu boju, sipati mlijeko i kad provri, ostaviti da se ohladi. Dodati mljeveni ili usitnjeni (po želji) plazma keks, rastopljenu čokoladu, umućen margarin, mljevene orahe, suvo grožđe i sjeckane žele-bombone. Sve izmiješati i oblikovati tortu. Odozgo ukrasiti umućenim šlagom, čokoladnom glazurom, orasima, izaberite.

Bombice od suvih smokava

Sastojci:

500 g smokava

50 g krupno mljevenih oraha

pomorandža

sok od 1/2 limuna

160 g kristal šećera

1/2 dcl ruma

2 rebra čokolade

Priprema:

Samljeti suve smokve i pomorandžu, pa dodavati krupno mljevene orahe, sok od limuna, rum, šećer, rastopljenu čokoladu, rukom sve dobro izmiješati. Kada su sastojci dobro umiješani, praviti bombice, uvaljati ih u kristal šećer, stavljati u papirne košarice.

Brzi kolač od oraha

Sastojci:

šolja oraha

šolja šećera u prahu

6 jaja

čaša prezli

kora od jednog limuna

malo grožđica

Priprema:

Umutiti čvrst snijeg od 6 bjelanaca, pa postepeno dodati 6 žumanaca i čašu šećera u prahu. Umućenoj masi dodati isjeckane orahe, struganu koru od jednog limuna, šaku hljebnih mrvica, tj. prezli, i malo grožđica. Masu sjediniti, pa sipati u namašćenu tepsiju i peći oko 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Pečeno tijesto isjeći na kocke i posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom.

Bonus video: