Iskoristite stari hljeb

Ako vam je ostalo starog hljeba koji stoji već drugi dan ne morate ga bacati - iskoristite ga i napravite ukusan doručak ili večeru
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 19:38h

Hljeb vam stoji već nekoliko dana i nije mekan i ukusan kao što je bio. Šta napraviti s njim? Predlažemo nekoliko savjeta kako ga iskoristiti i pripremiti ukusno jelo.

Napravite ćuftice

Potrebno je:

8 parčadi hljeba

3 dcl mlijeka

malo peršuna

3 jaja

so i biber

Priprema:

Hljeb izrežite na kockice i prelijte vrućim mlijekom. Ostavite da odstoji 20-tak minuta. Za to vrijeme nasjeckajte peršun. Peršun i jaja dodajte hljebu i dobro promiješajte. Smjesu umijesite vlažnim rukama, dodajte so i biber, pa oblikujte ćuftice (otprilike 12 komada). Zakuvajte slanu vodu i u njoj ih kuvajte 15 minuta na laganoj vatri. Nakon toga ih izvadite i ocijedite. Poslužite sa sosom ili zeljem i kobasicom.

Zapečeni sendviči

Potrebno je:

4 jaja

malo soli i bibera

malo mlijeka ili pavlake za kuvanje

250 g šunkarice

150 g sira

Priprema:

Umutite jaja i malo mlijeka ili pavlake, pa začinite solju i biberom. Hljeb izrežite na kriške i umočite u jaje. Podmastite tepsiju i u nju posložite kriške hljeba. Na svaku krišku stavite šunkaricu i sir. Stavite tepsiju u rernu koju ste prethodno zagrijali na 200 stepeni i pecite 20 minuta.

Napravite mrvice

Izrežite parčad hljeba na kockice i stavite u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180 stepeni. Stavite u rernu 20-tak minuta, dok se ne osuši do kraja. Izvadite ga, ostavite da se malo pohladi i zatim valjkom usitnite u mrvice.

Prženice

Potrebno je:

4 jaja

malo soli i bibera

malo mlijeka ili pavlake za kuvanje

3 kašike ulja

Priprema:

Umutite jaja i malo mlijeka ili pavlake, pa začinite solju i biberom. Hljeb izrežite na tanju parčad i umočite u jaje. Pržite u ulju dok ne poprimi zlatno-žutu boju.

Popara na drugačiji način

Potrebno je:

oko 500 g starog hljeba

250 ml mlijeka

2 jaja

dvije vrste sira

peršunov list

so i biber

malo ulja ili putera

origano

Priprema:

Hljeb isitnite, mlijeko stavite da provri. Umutite jaja, izrendajte sir. Kada mlijeko provri, skloniti sa vatre, stavite malo ulja, sir, umućena jaja, dodajte začine i sve dobro umiješajte.

Bonus video: