Najraskošnija trpeza u godini

Sedmog januara obilježava se jedan od najradosnijih praznika pravoslavnih vjernika - Božić. Predlažemo nekoliko recepata za Božićnu trpezu.
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2011. 11:00h

Pileća supa sa knedlama

Sastojci:

2 pileća bataka,

veza zeleni,

korijen celera,

pola struka praziluka,

čen bijelog luka,

manja glavica crnog luka,

kriška svježeg kupusa,

oko 3 kašike pšeničnog griza,

kašičica masti,

suvi biljni začin,

mali krompir,

peršun,

biber,

so.

Priprema: Meso naliti sa jednim litrom hladne vode. Dodati suvi biljni začin i staviti da se kuva oko pola sata.

Umutiti viljuškom jaje i mast. Polako umiješati griz do srednje gustine (ne smije biti ni previše gusta ni rijetka smjesa). Ostaviti da odstoji bar pola sata.

Povrće očistiti i oprati. U supu dodati očišćenu i isjeckanu zelen, oljušten krompir, komad kupusa, glavicu crnog luka, čen bijelog luka, krompir, komadić celera i praziluka. Kuvati dalje još pola sata, tj.dok povrće ne omekša.

Posoliti i pobiberiti supu po ukusu. Povrće izvaditi kao i meso. Nakon toga, meso isjeckati i vratiti u supu. U supu vratiti i kolutove šargarepe i drugo povrće po ukusu.

Zatim, kašičicom vaditi knedle i stavljati u supu koja ključa na tihoj vatri. Kuvati petnaestak minuta, pa posuti isjeckanim listom peršuna i služiti.

Sarma

Sastojci:

glavica kiselog kupusa,

500 g mljevenog miješanog mesa,

nekoliko parčadi suvih rebara,

4 kašike pirinča,

2 glavice crnog luka,

1 šargarepa,

aleva paprika,

malo slanine,

brašno,

biber,

mast,

so.

Priprema:

Na malo masti propržiti sitno sjeckani crni luk. Dodati sitno isjeckanu slaninu, narendanu šargarepu i mljeveno meso, pa sve prodinstati. Pred kraj dodati opran pirinač i začine, ali ne soliti previše jer je kupus već slan.

Listove kupusa potopiti u hladnu vodu. Posle desetak minuta odstraniti zadebljali dio lista, staviti po kašiku fila i uvijati sarme.

Na dno šerpe staviti red listova kupusa i ređati sarmu. Odozgo naslagati malo suvih rebara, slaninu ili neko drugo suvo meso, pokriti listovima kupusa, naliti vodom da ogrezne i kuvati oko sat.

Na kraju sarmu preliti zaprškom (na malo masti propržiti kašičicu brašna i alevu papriku) a onda zapeći, oko 30 minuta, u zagrejanoj pećnici.

Pečenje sa kestenom

Sastojci:

1,5 kg svinjskog mesa,

250 g kuvanog kestena,

4 dl mesne supe od kocke,

2,5 dl dobrog crnog vina,

kašičica soka od limuna,

na vrh noža cimeta,

2 kašike gustina,

6 kašika meda,

5 karanfilića,

4 kašike ulja,

1 korijen celera,

4 lista celera,

mljeveni biber,

so.

Priprema:

Svinjsko meso (but u jednom komadu ili las - kare) oprati, obrisati kuhinjskim papirom pa posoliti i pobiberiti. Karanfiliće zabosti u meso. U većoj vatrostalnoj posudi zagrijati ulje i pržiti meso sa svih strana dok ne porumeni.

Pomiješati med, sok od limuna i cimet pa time premazati meso. Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 90 minuta. U toku pečenja povremeno prelivati supom od kocke i vinom.

Korijen celera oljuštiti, a listove celera rebraša očistiti, oprati i sitno isejckati. Kuvati u posoljenoj vodi oko 5 minuta a zatim ocijediti.

Pečenje izvaditi iz rerne i odstraniti karanfiliće.

Prokuvati tečnost u kome se meso peklo pa dodati kuvani celer i kuvano oljušteno kestenje. Dosoliti i pobiberiti svježe mljevenim biberom. Umiješati 1-2 kašike gustina i kratko prokuvati da se sos zgusne.

Pečenje servirati u komadu sa sosom.

Božićna torta

Kora:

12 bjelanaca,

6 žumanaca,

12 kašika šećera,

6 kašika mljevenih oraha,

6 kašika brašna.

Fil:

6 žumanaca,

6 kašika brašna,

6 kašika šećera,

3/4 l mlijeka,

250 g butera,

250 g šećera u prahu,

100 g isjeckanih oraha,

100 g isjeckanig žele bombona,

100 g isjeckanih urmi,

100 g suvog grožđa

2 šlaga

Priprema kore: Ulupati čvrst snijeg od bjelanaca i umiješati šećer, žumanca, 6 kašika oraha i brašno. Smjesu izručiti u nauljen i pobrašnjen kalup za tortu. Staviti u zagrijanu rernu i ispeći. Ohladiti i pečenu koru isjeći na 3 dijela.

Priprema fila: Žumanca umutiti sa šećerom. Umiješati brašno i kuvati sa mlijekom dok se ne zgusne. Ohladiti i u fil dodati buter umućen sa šećerom u prahu, orahe, urme, suvo grožđe i žele bombone. Filovati tortu i dekorisati šlagom.

Šareni šnit

Sastojci:

5 jaja,

5 šoljica brašna,

5 šoljica šećera,

1 i 1/2 šoljice ulja,

30 g kakao praha,

kora od 1 limuna,

kesica vanilin šećera.

Priprema:

Umutiti čvst snijeg od bjelanaca. Postepeno dodavati šećer pomiješan sa vanilin šećerom. Mutiti mikserom dok masa ne postane čvrsta. Smanjiti brzinu mućenja pa dodavati jedno po jedno žumance. Umiješati ulje i kašikom umiješati brašno i rendanu koru limuna.

Polovinu smjese izručiti u duguljasti nauljen i brašnom posut pleh. U drugu polovinu smjese umiješati kakao u prahu i sipati preko svijetle smjese u plehu.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta, dok kolač ne počne da se odvaja od ivice posude. Ohladiti, sjeći na parčad i služiti.

Bonus video: