Posna ali bogata i ukusna

Badnji dan je posljednji dan velikog Božićnog posta i na stolu se obavezno moraju naći prebranac, riba, kiseli kupus, med, vino. Prema tradiciji, broj jela na posnoj trpezi je neparan
255 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 22:11h

Trpeza za Badnji dan i Badnje veče je tradicionalna – ne mijenja se od davnina: pored posne pogače i soli, na stolu treba da se nađe i riba, kiseli kupus, rezanci sa orasima, turšija, med, vino i prebranac. Svaki dio ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Jedan od običaja vezanih za trpezu na Badnji dan je i taj da se na stolu nalazi neparan broj jela.

Badnja pogača simboliše samog Isusa Hrista („Ja sam hljeb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hljeba živjeće va vijek; i hljeb koji ću ja dati za život svijeta" - Jovan 6,51).

Riba simboliše takođe Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista.

So simbolizuje božansku silu, koja čuva djelo božije, kao što so čuva hljeb i ribu od plijesni i truleži.

Vino je simbol Isusove krvi kojom je na Golgoti dao otkup Bogu za grijehe ljudske, dok med simbolizuje slast vječnog života.

Prema običaju, na sto se postavljaju svijeća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.

Prije same večere, domaćin se prekrsti, zapali svijeću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi pogaču i sve članove porodice ponudi večerom. Uz čaše vina dižu se zdravice. Slijedi nekoliko tradicionalnih recepata koji se služe tokom pravoslavnog Badnjeg dana i večeri.

Šaran u pivu

Sastojci:

šaran od 1 kg do 1,5 kg

3 glavice crnog luka

50 g korijena celera

50 g pirinča (prethodno skuvanog)

malo aleve ljute papričice

3/4 litre svijetlog piva

Priprema:

Luk i korijen celera prvo izdinstajte. Očišćen šaran se iznutra premaže sa malo senfa i napuni pirinčem u koji stavite malo vegete, bibera i sitno sjeckane mirođije, pa položite na podlogu od crnog luka isječenog na kolutove, korijena celera isječenog na kockice i istucanih papričica, nalijte pivom, posolite, posudu poklopite i dinstajte u rerni.

Kad je riba gotova, izvadite je, ocijedite, a bujon kuvajte dok ne uvri do polovine, pa propasirajte kroz sito. Papričice i povrće služe kao sredstvo za zgrušavanje. Umak po potrebi dosolite, dodajte margarina i time prelijte šarana.

Prebranac

Sastojci:

1,5 kg krupnog pasulja

kg crnog luka

250 ml ulja

biber, so, biljni začin,

ljuta papričica po želji.

Priprema:

Veče prije potopiti pasulj. Ujutru ga isprati i naliti ga novom vodom u kojoj će se kuvati. Kuvati 15 minuta od trenutka kada je voda provrila. Tu vodu odliti, ponovo proprati pasulj i naliti novom vodom tako da prekrije pasulj za prst. Kuvati da pasulj omekša, ali nikako i da se raspadne. Zrno treba da ostane cijelo ali mekano. Skinuti sa vatre i ostaviti da se zajedno sa vodom ohladi. Količina vode ne smije da bude suviše velika, već toliko da pasulj bude samo potopljen.

Očistiti luk tako da posle čišćenja količina bude kg. Luk potopiti u mlaku vodu i komad po komad sitno isjeckati. Usitnjeni luk staviti u šerpu pa ga preliti uljem. Staviti šerpu na umjereno zagrijanu ringlu i početi sa prženjem uz stalno miješanje.

Kada se masa dobro ugrije i luk počne da pišti, početi sa dolivanjem manjih količina vode uz stalno miješanje i prženje. Krajnji cilj je da luk izgubi svoj ljuskast oblik i da se dobije masa koja je nalik na džem. Paziti da luk ne pregori. Krajnja boja treba da bude svijetlo - smeđa. Na kraju dodaju se začini: aleva paprika 1 kašika, veća količina mljevenog bibera po ukusu; posoli se, a za ljubitelje ljutih jela dodaje se jedna ljuta papričica.

U pripremljen luk ulije se ohlađeni pasulj zajedno sa vodom. Sve se dobro promiješa i preruči u posudu u kojoj će se prebranac peći. Za ovu količinu materijala potrebna je posuda oko 2,5 litra. Posuda treba da je plitka, oblika šerpe, okrugla ili elipsasta. Lonac nikako ne dolazi u obzir. Ako na raspolaganju nema posude te veličine mogu se uzeti dvije manje.

Posuda se stavi u zagrijanu rernu na 180 stepeni i peče oko 1,5 sat. Za vrijeme pečenja voda treba da u velikoj mjeri ispari, da gornja površina postane tamnije smeđe boje, ali nikako da pregori. Na kraju u prebrancu ne smije da ostane neukuvana voda, da bude rijedak ali ni pretjerano gust i osušen.

Bonus video: