Restoran "Porto" Podgorica

Uživanje u najljepšim delicijama uopšte ne mora biti skupo
31459 pregleda 0 komentar(a)
Restoran "Porto", Foto: Restoran "Porto"
Restoran "Porto", Foto: Restoran "Porto"
Ažurirano: 12.03.2019. 08:19h

Dugo smo čekali na jednu ovakvu oazu. Mjesto u koje kad uđete zaboravite da ste u Podgorici - prije biste rekli da ste u Barceloni, Marbelji ili Portofinu.

Naviknuti na male restoranske prostore sa zbijenim stolovima, gdje gosti jedni drugima gotovo vire u tanjir i neželjno slušaju priče sa drugih stolova, veličina ovog restorana od nekih 600 kvadratnih metara i 100 sjedećih mjesta, uvodi vas u zonu komfora i opuštanja za koju ste mislili da pripada nekim drugim meridijanima.

"Porto" je ustvari mediteranska bašta, gotovo park, sa fontanama, kaminom, akvarijumima, palmama, maslinama, bršljanima i obiljem dnevne svijetlosti.

Već na samom ulazu "vreba" vas prava krušna peć iz koje u talasima dopiru arome domaćeg hljeba, paradajza, patlidžana, tikvica i krompira, ruzmarina i maslinovog ulja, ribe, gambora, hobotnice...

Za lijepog, ali ne i pretoplog vremena, otvara se stakleni krov, te "Porto" i doslovce postaje oaza uzavrelog grada i jedna od najljepših bašta Crne Gore. Četvrtak je rezervisan za živo izvođenje najljepših nota - muzika klavira i violine.

Glavna snaga "Porta" međutim nije komfor, niti vrhunski enterijer već njegova kulinarska i restoranska koncepcija, filozofija i ono što dolazi na tanjiru! Porto nije riblji, već mediteranski restoran. On ubire i skuplja najljepše plodove Mediterana, ribu, meso i povrće i vrhunskim majstorstvom svojih pet kuvara pretače ih gozbu za čula!

Naravno da ćete uživati u karpaću od gambora, tartaru od tune sa avokadom, crnoj pašti sa kozicama, mušuljama na buzaru ili žaru, hobotnici i gamborima iz krušne peći sa povrćem, ali jednako uživanje donijeće vam pažljivo birani njeguški pršut i njeguški sir, Cezar salata, taljatele sa biftekom i vrganjima, svinjski ili pileći file na žaru, Njeguški stek i ćuretina u slanini sa mocarelom i rukolom u pesto sosu.

Ono što posebno vrijedi istaći je da Porto omogućuje i vrhunski pripremljen ručak ili večeru od tri ganga/slijeda, za svega 20 eura. Evo predloga tri menija u ovoj kategoriji: (1) pršut, teleća čorba, njeguški stek; (2) supa od škrpine, lignje na žaru, Tre leće; (3) paradajz čorba, svinjski file na žaru, kolač broš.

Moj omiljeni meni za ručak prelazi navedenu cijenu za dva eura, ali vrijedi svakog centa. Realno vrijedi više nego što mu je cijena: tartar od tune sa avokadom za predjelo, špagete sa plodovima mora kao glavno jelo i kolač od jabuke i oraha za dezert. A vino po želji - nekoliko izvrsnih vina, na ponudi od više od 100 etiketa, uvijek se služi 'na čašu'.

Ponudom, svježinom namirnica, kvalitetom pripreme, komforom, mediteranskim ugođajem i dizajnerskim rješenjima, restoran "Porto" Podgorica je potpuno superioran restoran, koji bi se jednako izdvajao i u Berlinu, Londonu ili Napulju. Otvoren je u decembru 2017.godine kao rezultat sedamnaestogodišnjeg rada, iskustva i tradicije restorana "Porto" u Budvi.

"Porto" Podgorica je mjesto za prijatelje, porodicu, poslovne partnere, ali i romantične večere.

Za parking svog automobila ne treba da brinete, po dolasku ključeve predajete osoblju restorana - restoran Porto je prvi restoran u Crnoj Gori koji je uveo valet parking servis (14 – 22h).