Šampinjoni na luku preliveni pavlakom

Luk je neizbježan sastojak brojnih jela. Egipćani su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost. Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina
2231 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 13.03.2019. 19:34h

Luk je jedna od najstarijih povrtarskih kultura poznata po specifičnom ljutom ukusu i jakom mirisu. Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk.

Smatra se da potiče iz Azije. Bio je jedna od rijetkih namirnica koja se nije kvarila tokom zime zbog čega je odmah osvojio značajno mjesto u ishrani. Egipćani su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju vječnost. Grci su ga često konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina. To je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i druga ljekovita svojstva luka.

Nezamjenjiv je u mnogim jelima.

Sastojci:

- 1/2 kg šampinjona

- 2 glavice crnog luka

- 4 kašike ulja

- 200 grama pavlake

- 1 jaje

- kašičica brašna, so

Priprema:

Staviti u pliću posudu ulje i zagrijati ga. Sitno isječen luk staviti da se dinsta. Šapinjone isjeći na tanke listiće i dodati luku. Posoliti i dinstati oko 15 minuta uz dodavanje mlake vode, miješajući.

Umutiti jedno jaje i kašičicu brašna, ali paziti da se ne naprave grudvice. Najbolje je mutiti malom ručnom mutilicom. Dodati pavlaku i sve to staviti na šampinjone, blago promiješati i krčkati još desetak minuta. Može se jesti i kao zasebno jelo, kao predjelo ili prilog uz razne vrste mesa.

Bonus video: