Posna sarma sa orasima

Recept za posne sarme koji će zadovoljiti i prave gurmane
2049 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Ukoliko ste raspoloženi za 'ozbiljno' jelo, a postite ili, prosto, ne želite da jedete meso, pred vama je recept za posne sarme koji će zadovoljiti i prave gurmane.

Sastojci:

- glavica kisjelog kupusa (može se praviti i sa listovima raštana ili blitve)

- 3 glavice crnog luka i struk praziluka

- 200 grama pirinča

- 2 šargarepe

- aleva paprika

- biber

- so

- šolja sjeckanih oraha(mogu i mljeveni)

- lovorov list

- kašika brašna

- čaša ulja

Priprema:

Pripremiti listove kupusa. Crni luk i praziluk očistiti i sitno isjeckati. Šargarepu očistiti, narendati i zajedno sa lukom propržiti na polovini predviđene količine ulja. Posoliti, dodati opran pirinač i još kratko pržiti. Dodati pola kašičice aleve paprike i biber, promiješati i skloniti sa vatre. Kad se fil prohladi dodatiorahe i izmiješati.

Na svaki list kupusa stavljati kašiku nadjeva i uvijati sarme. Na dno šerpe sa debljim dnom sipati malo ulja, staviti sitno iseckan kupus iz sredine, pa odozgo poređati sarme. Između sarmi ubaciti lovor.

Sarme naliti toplom vodom, da ogreznu i kuvati poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša (otprilike sat i po). Po potrebi, u toku kuvanja dolivati po malo tople vode.

U tiganju zagrijati ostatak ulja, dodati brašno, propržiti ga da blago porumeni pa dodati alevu papriku. Preliti sarme zaprškom i kuvati još desetak minuta na tihoj vatri. Zaprška nije obavezna.

Sarma ne mora da se kuva, može da se stavi nakon pripreme odmah u zagrijanu rernu i da se peče dok voda skoro potupno ne uvri. na Početku sarmu peći na jačoj temperaturi, a zatim smanjiti na umjerenu, da se krčka. Ukoliko u toku pečenja uvri voda, doliti još malo.

Bonus video: