Fantastičan tart od limuna po receptu čuvenog kuvara

Savršena kombinacija ukusnog, bogatog tijesta odlično se uklapa sa oštrijim, reskim citrusnim ukusom
2718 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2019. 17:09h

Poznati kuvar David Lebovitz donosi klasični francuski recept za tart od limuna- poslasticu koju ćete pronaći u gotovo svakoj pariskoj slastičari. Savršena kombinacija ukusnog, bogatog tijesta odlično se uklapa sa oštrijim, reskim citrusnim ukusom od kojeg rastu zazubice.

Sastojci za tijesto:

- 85 g neslanog maslaca

- 1 kašika biljnog ulja

- 3 kašike vode

- 1 kašika šećera

- 1/8 kašičice soli

- 160 g brašna

Priprema tijesta:

Rernu zagrijte na 210º C. U vatrostalnoj posudi srednje veličine pomiješajte maslac, ulje, vodu, šećer i so. Posudu stavite u rernu dok maslac na počne poprimati smeđu boju na krajevima (otprilike 15 minuta). Posudu izvadite iz rerne i odmah umiješajte brašno brzo miješajući dok dok ne dobijete kuglu koja se može odlijepiti od posude. Tijesto prebacite u kalup veličine 23 cm, sa dnom koje se odvaja i ravnomjerno razvucite. Kad se tijesto malo ohladilo, utisnite krajeve na krajeve. Ostavite malu količinu tijesta kako biste zakrpili eventualne pukotine. Tijesto izbodite viljuškom, a zatim pecite 15 minuta dok ne poprimi zlatno- smeđu boju. Ohladite prije stavljanja krema.

Za krem od limuna:

- 1 šoljica svježe iscijeđenog limunovog soka

- naribana korica dva limuna

- ¾ šoljice šećera

- 170 g maslaca narezanog na kockice

- 4 veća jaja

- 4 žumanca

Priprema krema:

Zagrijte rernu na 180º C. U posudi zagrijte limunov sok, narendanu koricu limuna, šećer, maslac, jaja i žumanca. Pripremite cjediljku. Miješajte dok se maslac ne istopi, a zatim žicom mutite dok se smjesa ne počne zgušnjavati (nekoliko minuta). Toplu kremu od limuna procijedite i ravnomjerno nanesite na tijesto. Pecite 5 do 6 minuta. Izvadite i rashladite prije serviranja.

Bonus video: