Kiš korpice od hljeba

1878 pregleda 0 komentar(a)
Kiš korpice
Kiš korpice

Potrebno je:

  • 6 kriški tost hljeba

Fil: kašika ulja, 1/2 manje glavice crnog luka, 60 g šunke ili pančete Fil: 6 kašika izrendanog tvrdog žutog sira Fil: 2 jaja, 100 ml mlijeka, kašika isjeckanog peršuna, so, biber

Priprema:

Očistiti i isprati, pa sitno isjeći crni luk. Oprati i isjeckati peršun. Sitno isjeckati pančetu. Kalup za mafine namazati puterom.

Uključiti rernu na 180 C.

Fil: U šerpicu sipati ulje, pa dodati sitno isjeckan crni luk i kratko pržiti. Dodati sitno isjeckanu pančetu i pržiti nekoliko minuta. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Fil: Izrendati sitno ili krupno tvrdi, žuti, sir.

Fil: U činiji umutiti jaja, pa dodati so, biber, mlijeko i sitno isjeckan peršun.

Priprema:

Poređati 6 kriški tost hljeba na radnu površinu, pa pomoću kalupa izvaditi krugove koji će biti veličine same kriške. Svaki krug istanjiti pomoću oklagije, pa ih utisnuti u kalup za mafine.

alup staviti u zagrijanu rernu i peći hljeb nekoliko minuta, tek toliko da se osuši, ali nikako ne bi trebalo da bude pečen u ovoj fazi.

Izvaditi kalup iz rerne. U svaku korpicu od tost hljeba staviti po malo pržene pančete s lukom, zatim po kašiku izrendanog sira i na kraju po 2 kašike umućenih jaja. Odmah vratiti kalup u rernu da mlijeko iz nadjeva ne bi raskvasilo hljeb. Peći 13-15 minuta, dok korpice ne porumene a nadjev se ne stegne. Ukoliko postoji potreba, pokriti kalup alu-folijom.

Izvaditi kalup iz rerne, ostaviti 5 minuta da se prohladi, pa servirati korpice.

Bonus video: