Brze i jednostavne poslastice: Sa jagodama je sve ukusno

5674 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od omiljenih poslastica, Foto: Shutterstock
Jedna od omiljenih poslastica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2019. 18:31h

Krem torta

Potrebno je:

Biskvit: 5 žumanca, 2 kašike vruće vode, 150 g šećera, 2 vanilin šećera, 3 kapi arome gorkog badema, 5 bjelanaca, 100 g glatkog brašna, 2 ravne kašičice praška za pecivo, 30 g kakaa, 50 g mljevenih oraha ili lješnika Krema: 3 žumanca, 50 g šećera u prahu, 300 g mascarpone sira, 200 ml slatke pavlake, 400 g svježih jagoda

Priprema:

Pjenasto izmutiti žumanca i vodu, postepeno dodati 2/3 šećera, vanilin šećer i aromu. Mutiti sve dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Bjelanca mutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. U smjesu žumanaca dodati snijeg, prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo, orahe i sve pažljivo izmiješati špatulom od dna prema vrhu. Obložiti papirom za pečenje dno kalupa za tortu, promjera 24 cm, smjesu uliti i poravnati. Staviti kalup na donji dio rerne zagrijane na 180°C i peći 35-40 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati dva puta, da dobijete tri jednaka dijela.

Pjenasto izmutiti žumanca i šećer, dodati mascarpone i pomiješati. Slatku pavlaku istući u šlag, dodati u kremu i pomiješati u jednoličnu smjesu. Na kraju dodati narezane jagode i pažljivo umiješati u kremu. Na tacnu staviti obruč za tortu, staviti prvi biskvit i na njega trećinu kreme. Nastaviti slagati tako da krema bude zadnji sloj. Tortu preko noći ohladiti. Skinuti kalup i ukrasiti jagodama.

Kolač od jagoda i jogurta

Potrebno je:

Biskvit: 3 jaja, 200 g šećera, 200 g brašna, po 1 dl ulja i mlijeka, 1/2 vrećice praška za pecivo, pola litra jogurta, 70 g šećera, 2 kesice želatina, 2 dl šlaga, vanilin šećer, oko 300 g jagoda, crveni preliv za torte

Priprema:

Od jaja, šećera, brašna, praška za pecivo,ulja i mlijeka izmutiti biskvit i ispeći u kalupu od 28 cm. peći u rerni zagrjanoj na 180 stpeni oko 35 minuta. Pustite da se ohladi. Možete ga malo navlažiti sokom, mlijekom ili s malo ruma. Ostavite obruč od kalupa i uz ivice poređajte polovine jagoda tako da im je prerezana strana uz kalup. Ostatak jagoda narežite i pobacajte po biskvitu.

Jogurt izmutite sa šećerom te mu dodajte rastopljeni želatin, kad počne da se ugušćava dodajte izmućeni šlag i vanilin šećer. Zalijte kolač kremom i dobro ohladite u frižideru par sati. Na kraju, po želji, stavite i crveni preliv za torte.

Brzi kolač

Potrebno je:

500 g jagoda, 140 g šećera, 170 g brašna, 3 jaja

Priprema:

Tri cijela jaja izmutite i pomiješajte sa šećerom. Mutite oko 2 minuta dok ne dobijete glatku kremu. U nju lagano umutite 170 g prosijanog glatkog brašna i na kraju dodajte još pola kilograma svježih jagoda narezanih na manje komade. Smjesu prebacite u namašćen kalup za torte ili pleh za kolače te stavite sve u zagrijanu rernu na 200 stepeni.

Kolač pecite prvih pet minuta na 200, nakon čega smanjite temperaturu na 175 i pecite dodatnih 30 minuta ili dok kolač nije gotov (provjerite da li je gotov s drvenom čačkalicom).

Desert iz čaše

Potrebno je:

kesica šlaga, 1 kisela pavlaka (180 ml), 1 pakovanje piškota, šećer u prahu (količina po ukusu), jagode, bijela čokolada za dekoraciju

Priprema:

U umućeni šlag dodati kiselu pavlaku i šećer u prahu. Lagano izmiješati, ne previše jako da se pavlaka ne bi razvodnila. Piškote i jagode isjeckati.

U čašu ređati red piškota, red šlaga, red jagoda, šlag i tako dok imate mjesta u čaši. Svaki red piškota malo nakapati mlijekom. Ukrasiti bijelom čokoladom.

Jagode u šlafroku

Potrebno je: oko 1kg jagoda, 200 g brašna, 1 jaje, oko 170 ml tečnosti (pola mlijeko, pola kisela voda), 1/4 kašičice soli, ulje

Priprema:

Jagode očistiti od peteljki i oprati, ostaviti ih da se ocijede od vode. Spremiti tacnu, na koju ćete vaditi pržene jagode i obložiti je papirnatim ubrusom. Od navedenih sastojaka napravite gušće tijesto za palačinke. Tijesto mora biti znatno gušće od regularnog, kako bi se što bolje zadržavalo na jagodama prilikom prženja.

U dublju šerpicu sipati ulja toliko da čitava jagoda bude uronjena. Dobro zagrijati ulje. Jagode jednu po jednu umakati u smjesu i pažljivo stavljati u šerpu sa uljem. Vuljuškama okretati jagode i čim poprime boju, vaditi na tacnu sa salvetom. Služiti ih dok su još vrele, posute sa velikom količinom šećera u prahu.

Bonus video: