Pripremite lazanje: Džejmi Oliver ima dragocjene savjete

Tradicionalni ragu za lazanje pravi se od ostataka mesa.Takođe možete koristiti mljeveno meso, poput svinjetine i govedine
2257 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uobičajena je zabluda da je priprema lazanja kod kuće težak i mukotrpan posao. Nije, posebno ako se dobro organuzijete i neke stvari pripremite unaprijed.

Mesne lazanje

Za mesni ragu iskoristite ostatke mesa od ručka koji ste imali prethodni dan. Tradicionalni ragu za lazanje pravi se od ostataka mesa. Ako ih nemate pri ruci, sporo kuvajte svinjski trbuh ili goveđu potkoljenicu sa celerom, šargarepom, bijelim lukom i paradajzom. Što meso duže kuhate, to će biti bolje.Takođe možete koristiti mljeveno meso, poput svinjetine i govedine, začinjeno slaninom, crnim vinom i začinima, piše u preporukama Džejmi Olivera.

Vegetarijanske lazanje

Vegetarijanske verzije takođe obiluju uzbudljivim okusima i teksturama, a i brže su za pripremu. Napravite lazanje sa prazilukom, spanaćem i tikvicama. Pečeno povrće dobro funkcioniše u lazanjama, a to uključuje grilovane patlidžane, papriku, luk, tikvice, bundevu…

Slaganje lazanja

Kada krenete da slažete lazanje imajte sve sastojke pri ruci. Koristite svježe listove lazanja jer ih nećete morati prethodno kuvati. Uvijek započnite sosom od paradajza, odnosno raguom od mesa, ako su lazanje mesne. Zatim dodajte red listova lazanja, nakon toga bešamel (ili sir) pa još jedan sloj tjestenine. Naizmjenično tako slažite lazanje dok vam ne ponestane sastojaka s tim da završite s bešamelom. Na vrh uvijek možete dodati još sira, najbolje mocarelle.

Pečenje lazanja

Nikako nemojte zaboraviti da dobro zagrijete rernu na 200 stepeni prije pečenja. Najbolje je da lazanje prvo pokrijete aluminijskom folijom prvih 30 minuta, a zatim je sklonite da se stvori zlatna korica. Pecite ih oko 45 minuta.

Sastojci:

500g kora za lazanje

Ragu sos:

250 g mljevene junetine

250 g mljevene svinjetine

500g sosa od paradajza

1 glavica crnog luka

1 čen bijelog luka

1/2 šolje sitno sjeckanog korena celera

1/2 šolje sitno sjeckane šargarepe

1 veći lovorov list

Bešamel sos:

1 kašika putera

1 litar masnijeg svežeg mlijeka

2 supene kašike brašna

šolja svježe rendanog parmezana

Priprema:

Ragu: Sitno isjeckan crni i bijeli luk, šargarepu i celer propržiti na maslinovom ulju. Dodati mljeveno meso, propržiti, posoliti i pobiberiti. Zatim dodati sos od paradajza I lovorov list. Poklopiti da se krčka pola sata.

Bešamel sos: Istopiti puter u teflon loncu, skloniti sa vatre i dodati brašno. Vratiti na vatru i miješati intenzivno dok se ne pretvori u glatku masu. Skloniti opet sa vatre i polako dodavati hladno mlijeko uz neprekidno miješanje da se ne naprave grudvice. Dodavati po malo mlijeka svaki put kada masa postane ponovo glatka sve dok se ne potroši mlijeko.Vratiti na vatru i miješati lagano dok sos ne dostigne gustinu jogurta. Posoliti, pobiberiti. Nauljiti tepsiju I poslagati prvi red kora za lazanje.

Posuti red mesa preko kora, kašiku rendanog parmezana i kutlaču bešamela. I sve iz početka dok se ne potroši fil.

Bonus video: