Boranija na dva načina: Klasična ili kao salata

Samo jedna šolja boranije sadrži dovoljno proteina za čitav dan
2911 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Boranija je veoma niskokalorična, ali je zato bogata biljnim vlaknima i proteinima. Samo jedna šolja boranije sadrži dovoljno proteina za čitav dan. Ova zdrava namirnica je bogata vitaminom K, koji ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi i raspodjeli kalcijuma u organizmu. Bogata je i vitaminom C, a sadrži i vitamine B grupe, uključujući B1, B2, B3, B6 i folat (prirodni oblik vitamina B9), kao i vitamin A. Predlažemo vam dva načina za pripremu ovog korisnog povrća.

Boranija sa mesom

Sastojci:

-450 g boranije

-400 g junetine

-3 osrednje šargarepe

-2 glavice crnog luka

-čen bijelog luka

-začini po želji

Sitno isjeckajte crni luk i dinstajte dok ne dobije staklast izgled. Šargarepu isjeckajte na kolutove, junetinu na komadiće pa pomiješajte sa boranijom i stavite u dinstan luk. Sve zajedno promiješajte, sipajte vodu da ogrezne i kuvajte na umjerenoj temperaturi oko 45 minuta. Na kraju dodajte biber, so, začine i malo sosa od paradajza. Možete dodati i zapršku napravljenu od aleve paprike pomiješane sa malo mlake vode i brašna.

Salata od boranije sa orasima

Sastojci:

-400 g boranije -

-šaka oraha ili sirovog kikirikija

-maslinovo ulje

-jabukovo sirće

-so

-mrvljeni ili sir isječen na kockice

U ključalu vodu stavite boraniju da se skuva, potom procijedite i dodajte šaku isjeckanih ili cijelih oraha, odnosno kikirikija. Začinite salatu po sopstvenom ukusu maslinovim uljem, jabukovim sirćetom i solju, a nakon toga pospite sirom po želji. Uz ovu salatu možete da servirate i kockice prepečenog hljeba.

Bonus video: