Recite suzama zbogom: Kako pravilno izrezati luk

Na sljedeći način ćete izrezati luk brzo i jednostavno, i što je najbitnije, bez suza
5231 pregleda 0 komentar(a)

Gotovo da i ne postoji glavno jelo u kojem jedan od osnovnih sastojaka luk. Većina recepata počinje upravo rečenicom "glavicu luka sitno isjeckajte i malo propržite", a poznato je kako zbog ove namirnice oni koji spremaju jelo često puste i pokoju suzu. Na sljedeći način ćete izrezati luk brzo i jednostavno, i što je najbitnije, bez suza.

Prije svega, biće vam potreban oštar i kvalitetan nož, te daska na kojoj ćete luk rezati. Oštrina noža je veoma bitna, jer ukoliko nož nije oštar, čestice kiseline idu u vazduh i zbog toga plačete.

Glavicu luka očistite i prerežite na pola.

Nakon što ste luk prerezali na pola, ravni dio okrenite prema dasci i i nož usmjerite na stranu suprotnu od korijena luka.

Luk sjeckajte u suprotnom smjeru od korijena luka, kako vam se luk ne bi raspadao. Takođe nemojte ga rezati do kraja. Luk prvo režite po dužini, a potom uspravno.

Vrlo je bitno da dok sjeckate luk nož ne dižete od kuhinjske daske, piše Kliks. Nož vam mora kliziti po jagodici srednjeg prsta. Kada se naviknete na nož i dopustite mu da klizi po jagodici prsta, sjeckanje luka vam više neće predstavljati problem.

Bonus video: