Punjene lepinje: Obrok koji miriše na toplo

Punjene lepinje donijeće miris toplog hljeba i istovremeno poslužiti kao samostalan obrok
3369 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Bakina kuhinja
Ilustracija, Foto: Bakina kuhinja

Malo koje jelo kao hljeb, mirisom, na tako lak način, od mjesta za stanovanje može da napravi topli dom. Punjene lepinje donijeće miris toplog hljeba i istovremeno poslužiti kao samostalan obrok.

Sastojci:

200 ml mlijeka;

350 g brašna;

malo ulja;

soli;

15 g svježeg kvasca;

1 manji praziluk ili mladi luk;

100 g sira;

100 g maslaca;

Priprema:

U mlakom mlijeku rastvoriti kvasac, dodati kašičicu šečera, malo ulja, brašno i na kraju so. Zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 20 minuta, pa ga premijesiti. Podmazati sto uljem, pa istresti tijesto na sto. Podijeliti na osam loptica. Svaku lopticu malo premijesiti i rukama razvući na stolu što tanje i premazati maslacem. Luk isjeckati veoma sitno i izmiješati sa sirom. U svaku razvučenu lopticu staviti sir i luk i preklopiti sa svih strana. Tako uraditi sa četiri loptice. Ostale četiri takođe razvijati i tanjiti rukama i mazati maslacem, ali u sredinu staviti već preklopljenu punu lopticu.

Ostaviti opet da odstoji, malo ih premazati maslacem, pa ih rastanjiti i staviti u podmazan pleh. Pokriti i ostaviti da stoji 15 minuta, pa peći na 220 stepeni oko 25 minuta. Pokriti krpom 10 minuta.

Bonus video: