Pomoću jednostavnih trikova: Uklonite otrove s voća i povrća

Većina se slaže da upotreba prirodnih supstanci tokom pranja sigurno neće štetiti
6511 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas je izuzetno teško naći voće i povrće koje nije tretirano pesticidima, a pranjem namirnica pod mlazom vode uklonićete tek mali dio njihovih ostataka. Međutim, postoji nekoliko trikova kojima ćete na jednostavan način ukloniti čak do 90% toksina s površine, ali i unutrašnjosti voća i povrća, piše Novi list.

Slana voda i sirće

Otopina sa slanom vodom i sirćetom jedan je od najjednostavnijih i najefektnijih načina kojima ćete uspješno ukloniti otrove s voća i povrća. Sve što treba da uradite je da napunite veću zdjelu vodom i bijelim sirćetom u razmjeri 4:1 i ubacite voće i povrće na 20 minuta. Nakon toga, isperete namirnice pod mlazom hladne vode.

Voda i soda bikarbona

Neka istraživanja pokazala su da rastvor sa sodom bikarbonom uklanja čak 96% toksina koje nalazimo u voću i povrću. Na ovaj ćete način uspješno ukloniti pesticide s površine, ali, kako piše list, i unutrašnjosti voća i povrća. Ispunite veću zdjelu hladnom vodom, dodajte kašičicu sode bikarbone i potopite povrće. Ostavite minut ili dva, a zatim iščetkajte kuhinjskom četkicom. Temeljito isperite običnom vodom.

Limun, sirće i soda bikarbona

U zdjelici pomiješajte šoljicu vode sa šoljicom jabukovog sirćeta, kašikom sode bikarbone i dvije kašike svježe iscijeđenog limunovog soka. Prebacite u bočicu sa sprejem i poprskajte voće i povrće. Ostavite 5 minuta, a zatim isperite vodom.

I dok jedni tvrde da je primjena ovih metoda dragocjena, drugi ih uzimaju sa rezervom i smatraju da ni jedan od ovih načina pranja ne može ukloniti sve nečistoće koje se nalaze na plodu. Većina se slaže da upotreba prirodnih supstanci tokom pranja sigurno neće štetiti.

Bonus video: