Prosto kao pasulj: Ne baš, evo koje su najčešće greške pri kuvanju

Jedino gore od pasulja koji krcka pod zubima je prekuvani pasulj koji se pretvori u kašu od pasulja
33520 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Možda mislite da je jednostavno skuvati fino varivo od ove cijenjene mahunarke, ali ipak nije tako. Pred vama je lista grešaka koje se najčešče prave tokom kuvanja pasulja

1. Predugo ili prekratko vrijeme kuvanja

Kuvanje pasulja je prava mala gastro "nauka" jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve zavisi od vrste pasulja i od toga da li je u pitanju mladi ili stari pasulj. Suvi pasulj može da se kuva jako dugo, ponekad i po dva sata, u zavisnosti od toga koliko je star i da li ste ga dovoljno potapali. Kuvajte ga dok ne postane mekan jer niko ne želi da 'krcka' zrna pasulja.

Mladi pasulj se kuva kratko, 30-ak minuta. Isto važi i za mladi pasulj koji ste prethodno zamrzli. Tokom kuvanja obje vrste pasulja redovno provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuvati ili ostati sirov. Jedino gore od pasulja koji krcka pod zubima je prekuvani pasulj koji se pretvori u kašu od pasulja.

2. Nedovoljno dugo potapanje suvog pasulja

Staro pravilo kaže da pasulj mora da se potopi najmanje 8 sati. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći, a nekada su ga ljudi potapali i do 24 sata. Na jednu šaku suvog pasulja dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo potapanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka. Za brzo potapanje na jednu šaku suvog pasulja dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da provri i ključa 3 minuta. Zatim pasulj sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimum sat vremena.

3. Nedovoljno povrća

Upravo ono daje varivu preko potrebnu slatkoću i bogatstvo ukusa. Zato ne škrtarite na crnom luku, bijelom luku, šargerepi, peršunu i celeru.

4. Previše suvog mesa

Tajna dobrog pasulja je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda daće vašem varivu ukus dima i "ubiće" slatkoću koju daje povrće.

5. Pretjerivanje sa začinima

To se prije svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suvog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da su slanina, rebarca i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po želji.

Bonus video: