Izbjegnite ih: Pet grešaka koje pravimo pri kuvanju supe

Neke domaćice kažu da supu treba soliti na početku kuvanja, ako želite da bude ukusnija, ali u tom slučaju meso će izgubiti na ukusu
44988 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako se kuvanje supe čini kao najlakši kulinarski zadatak koji zahtijeva samo lonac vode, povrće i meso, skuvati savršenu supu nije tako jednostavno. Ove greške najčešće pravimo pri pripremanju ovog jela…

Kuvamo na previsokoj temperaturi

U želji da ručak bude što prije gorov, često se za kuvanje supe koristi maksimalna temperatura. Međutim, zbog toga bi meso moglo biti suvo, a povrće prekuvano. Kako bi iz svih namirnica izvukli najbolje, supu je potrebno kuvati na nižoj temperaturi. Dovoljno je da se tokom na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.

Nedovoljno ili previše soli

Ništa nije toliko bitno kao prava mjera soli. Dok kuvate supu svakako je, s vremena na vrijeme, probajte kako bi pogodili tačnu količinu začina. Vjerujte svojim čulima prije nego receptu. Neke domaćice kažu da supu treba soliti na početku kuvanja, ako želite da bude ukusnija, ali u tom slučaju meso će izgubiti na ukusu i biće tvrđe.

Što manje vještačkog

Iako mnogi u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može biti savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode i povrća s pravom mjerom začina i soli mogu biti sjajne. Supa od kostiju ili sa mesom sa kostima dragocjen je izvor hranljivih materija, a mnogi smatraju da je tako spremljena supa - jedina dobra supa.

Prekuvano povrće

Iako mnogi odmah na početku kuvanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je postupak koji bi svakako trebali izbjegavati.

Naime, povrću je potrebno puno manje kuvanja nego mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno, u zavisnosti od toga koliko mu je vremena potrebno da se skuva. Odmah na početku možete staviti celer i luk, a posljednjih pola sata dodajte šargarepu i po želji ostalo povrće.

Neodgovarajući začini

Kako bi poboljšali ukus supe i dali joj drugačiju notu često znamo da eksperimentišemo sa začinima i pritom pretjeramo. Iako su oni najbolji način na koji možemo poboljšati ukus i izgled supe pri odabiru treba paziti da se ukusi dobro sjedine. Pokušajte sa začinskim biljem ili malo narendanog parmezana. Odlični dodaci za krem supe su jogurt, kisjelo mlijeko, a možete probati i sa prženim bundevinim sjemenkama.

Bonus video: