Bosanske lepinje po preciznom receptu: Ne možete pogriješiti

Za pripremu lepinja najvažnije je da rerna bude dobro zagrijana
6801 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2019. 18:57h

Miris toplog hljeba, naročito u hladnim danima, malo koji kuhinjski miris može nadmašiti. Lepinja ima bezbroj vrsta i prave se na najrazličitije načine. Možda vam se dopadnu baš napravljene po ovom receptu.

Sastojci:

  • oko 500 gr brasna (najbolje meko tip 400)
  • 2 kašičice soli
  • 150ml mlijeka
  • 150 ml vode
  • 1 supena kašika suvog kvasca
  • 5 kašika jogurta

Priprema:

Zagrijati mlijeko tek toliko da bude mlako i staviti kvasac 10 min da nadođe. U duboki sud staviti brašno, zatim so i mlijeko sa nadošlim kvascem. Dodati jogurt i sve zamijesiti sa vodom.Tijesto mora da bude žiđe, znaci ne gusto kao za kiflice ali ne i žitko kao za uštipke. Nešto izmedju. Ostaviti pokriveno da se smjesa udvostruči. Kašikom vaditi tijesto veličine pesnice, dobro ga natrljati brašnom i oklagijom raziviti u krug. Debljina tjesta je kao debljina prsta. Premazati vodom.

Za to vrijeme rernu i pleh ugrijati na maksimum. Ubacivati lepinje da se peku, dovoljno je nekoliko minuta - dok vi razvucete drugu prva je već gotova. Pečene pokriti krpom.

Za pripremu lepinja najvažnije je da rerna bude dobro zagrijana. Lepinjama je potrebna jaka vatra da narastu i budu pečene, a da u isto vrijeme ostanu mekane. Ukoliko namjeravate da lepinje pečeete za doručak, može te ih umijesiti i uveče prije spavanja.

Bonus video: