Pogledajte kako izgleda savršenstvo

Želite upoznati prefinjeni ukus koji se može doživjeti samo u najboljim svjetskim poslastičarnicama - a ne želite, u susret praznicima, pokvariti liniju? Da, i to je moguće. Karamel torta od badema, bez brašna je vaša karta za praznični raj
29756 pregleda 0 komentar(a)
Torta sa karamelizovanim bademima
Torta sa karamelizovanim bademima
Ažurirano: 06.12.2019. 07:39h

Vatromet ukusa, boja i zadovoljstva - najkraći je opis ove torte sa karamelizovanim bademima koju smo imali prilike da probamo.

Da bi užitak bio potpun - potrebno vam je najmanje još jedno biće sa kojim ćete podijeliti ove nezaboravne zalogaje i jedan robot.

Lagane kore satkane samo od nježnih bjelanaca okvir su za diskretnu čokoladnu kremu.

Draž ovoj neobičnoj poslastici koja će vas osvojiti na prvi pogled, prije nego je i probate, daju hrskavi karamelizovani bademi pripremljeni na potpuno neočekivan i do sada neviđen način.

Torta
Torta

Spektakularan izgled i oblik samo je uvertira u slatke momente koji slijede.

Nećete vjerovati kako ju je samo lako napraviti.

I ne treba vam za nju puno sastojaka. Jaja, čokolada, maslac i bademi.

Hajde zajedno da probamo!

Za koru je potrebno:

6 bjelanaca

250 g šećera u prahu

1 kašika gustina

aroma vanile

Ne treba vam kalup već samo dva papira za pečenje na kojima ćete prethodno iscrtati olovkom krugove promjera približno 24cm. Jednostavno - poklopac od šerpe ili kalup torte stavite na papir za pečenje i nacrtajte krug olovkom. Šest bjelanaca prepustite vašem robotu da ih umuti za vas. Ubacite prstohvat soli i kad je robot završio posao i dobro umutio šlag - dodajte, kašiku po kašiku, šećer u prahu, te na kraju gustin ili kašiku alkoholnog sirćeta i malo arome vanile. Kašikom vadite lagano šlag iz posude u kojem ste ga mutili, pa ga stavljajte unutar iscrtanih krugova na papiru obrazujući koru za tortu koju ćete peći. Bitno je da debljina snijega od bjelanaca bude 1.5 - 2cm. Budite obazrivi - papir za pečenje okrenite prije nego stavite bjelanca na njega da se olovka ne ocrta na šlag! Kad se osuše, kore će biti jako hrskave spolja, a sočne iznutra pa ih ostavite da se potpuno ohlade. Treba ih oprezno skinuti sa papira da ne puknu. Naravno, nije problem ukoliko malo popucaju.

Dok pečete kore - robot će ponovo raditi umjesto vas. On će vam umutiti šlag sa vanilom, a mi vam sada objašnjavamo kako da napravite čokoladnu kremu, karamelu i karamelizovane bademe.

Torta
Torta

Za čokoladnu kremu vam treba:

200 ml slatke pavlake

150 g maskarpone sira ili kisjele pavlake sa 20 ili više posto masnoće koju ste preko noći ocijedili u cjediljki,

120 g crne čokolade

Da bi torta bila što zdravija koristite crnu čokoladu - idealno onu sa preko 70% kakaa. Ugrijte slatku pavlaku,ali prije nego uzavri ugasite šporet i ubacite komadiće čokolade. Miješajte dok se ne otopi. Smjesu stavite u frižider dok se ne ohladi. Kada je hladna prebacite je u činiju našeg robota i ostavite njemu da je dobro umuti dok ne postane pjenasta. A onda, i dalje dok je robot muti, ubacujete sir i ostavite svog novog kuhinjskog prijatelja da dovrši umjesto vas posao.

Torta
Torta

Kremu koju vam je robot napravio mažete na donju koru. A na kremu namažete šlag koji ćete, opet, dati robotu da ga umuti umjesto vas i to od:

200 ml slatke pavlake

1/2 kesice kremfixa

malo arome vanile.

Znači, sada imate donju koru, na njoj čokoladni fini krem, pa na čokoladnom kremu šlag i odozgo ste stavili drugu koru.

Sada treba da napravite karamel i za to vam treba:

30 g šećera

30 g maslaca

1 kašika meda

100 ml pavlake

Ukoliko nikada niste karamelizovali šećer nemojte očajavati ako se nakon nekog vremena stisne. To je normalno. Nastavite ga otapati na laganoj temperaturi dok se sasvim ne otopi, ali pazite da ne zagori. Potom dodajte kašiku meda, maslac i 1dl slatke pavlake. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Ostavite sa strane da se prohladi.

A onda počinje spektakl. Sada karamelizujete bedeme.

Treba vam:

150 g badema

4 kašike šećera

2 kašike maslaca

Torta
Torta

Na laganoj temperaturi karamelizujte šećer, kad se otopi dodajte krupno isjeckane bademe koje nije potrebno prethodno guliti i približno 2 kašike maslaca. Promiješajte dok ne dobiju lijepu boju i puste divan miris. Istresite na papir za pečenje da se ne slijepe i ostavite da se ohlade.

Na tortu, koju ste posložili kako smo vam gore napisali, sa strane stavljajte karamelizovane bademe. Stavljajte ih na dlan pa priljubite uz obode torte. Sada tortu u frižider pa kada se ohladi proglasite pauzu i neka uživanje počne.

Ako vam se sve ovo čini komplikovano - pogledajte video-recept na tv Vijesti radnim danima nakon emisije Boje jutra - od 9.30 do 10h.