Nikoljdan, narod vjeruje, dan velikih čuda

Hrišćani vjeruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se čak i bolesni liječe
14319 pregleda 3 komentar(a)
Nikoljdanski kuvar, Foto: Vijesti
Nikoljdanski kuvar, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.12.2019. 08:08h

Pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova na ovim prostorima zato vam Vijesti poklanjaju specijalni poklon kuvar sa velikim izborom kako posnih, tako i mrsnih jela, pregledom običaja i podsjećanjem na slavski bonton.

Inače, ovaj praznik se proslavlja 19. decembra i spada među slave sa navećim brojem svečara.

Hrišćani vjeruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se čak i bolesni liječe.

Uz pomoć njegove molitve, slijepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju iz naših krajeva, Sveti Nikola je povratio vid i slijepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom. Sveti Nikola smatra se i zaštitnikom mornara pa ga mornari često prizivaju u opasnim situacijama, a na ovaj datum sve lađe, gdje god da se nalazile, svoja sidra su bacale u vodu i do sujtradan mirovale, odajući slavu svom svetitelju.

Zato je tokom vjekova, Sveti Nikola postao jedan od najomiljenijih svetaca i za njega se vezuju mnogi običaji opstali iz davnina.

Na ovaj dan, prema tradiciji, postoji pravilo da samo domaćini mogu da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smiju obavljati dan prije i dan nakon slave.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Pa, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom njih ćete usrećiti, vama će biti lijepo, a i narod kaže - Valja se.

Zato danas ne propustite Vijesti i obezbijedite svoj primjerak ovog jedinstvenog kuvara.

Slava koju slavi najveći broj građana

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živio je u 4. vijeku u gradu Mira. U čitavom hrišćanstvu poštuje se kao svetitelj i čudotvorac. U Crnoj Gori je ovo slava koju slavi najveći broj građana. U narodu postoji i uzrečica sa sjutra jedni slave, a drugi odlaze na slavu...