Kako se tačno pravi: Bosansko tijesto za pite

Najvažnije kod pripreme kora je da se razvuku tako da budu gotovo prozirne i elastične
13563 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bosanska kuhinja možda je najpoznatija po najukusnijim burecima i pitama, koje su i kod nas veoma popularne. Ipak, da biste napravili pravu bosansku pitu, morate umijesiti kore po pravom bosanskom receptu. Najvažnije kod pripreme kora je da se razvuku tako da budu gotovo prozirne i elastične, a to je posebno umijeće koje se stiče praksom, prenosi B92.

Sastojci za dvije kore:

  • 500 g glatkog brašna
  • dvije kašičice soli
  • 300 ml vode
  • malo ulja

Priprema:

Brašno stavite u posudu, dodajte so i odmah dodajte svu vodu. Rukom sjedinite i mijesite tijesto dok ne dobijete smjesu bez imalo brašna i grudvica. Podijelite na dvije loptice i pustite neka tijesto odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite sto preko kojeg ste prebacili čist pamučni stolnjak.

Lopticu tijesta oklagijom razvucite na debljinu malog prsta. U pleh za pečenje stavite kašiku ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte još jednu kašiku ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo duže, ali kraće se ne preporučuje.

Zatim ih izvadite na stolnjak, jer se tako neće lijepiti. Prvo počnite da razvlačite koru od sredine objema rukama. Ne gurajte cijele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama.

kore za pitu
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Razvucite preko stola dok ne postanu tanke i gotovo prozirne. Krajeve otkinite pošto su malo deblji, poprskajte uljem i filujte nadjevom po želji. Izdignite stolnjak i prebacite krajeve kore tako da dobije pravougaon oblik, a zatim izdignite stolnjak i pustite da se kora umota u valjak. Rukama je savijte u oblik potkovice, pa lagano prebacite u podmazan pleh. Ponovite postupak s drugom korom i pecite 15-20 minuta na 180 stepeni.

Bonus video: