Recepti iz prirode za mozak i krvne sudove

6982 pregleda 0 komentar(a)
Recepti iz prirode za mozak i krvne sudove
Recepti iz prirode za mozak i krvne sudove

Za čišćenje krvnih sudova potrebno je:

100 g gloga

50 g korijena koprive

50 g resnika

Za čišćenje krvnih sudova
Za čišćenje krvnih sudova(Foto: s)

Priprema: Sve biljke pomiješajte, pa 2 kašike smjese prelijte s pola litra ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite 20 minuta. Procijedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

Za poboljšanje cirkulacije

Za poboljšanje cirkulacije
Za poboljšanje cirkulacije

Potrebno:

50 g gloga

100 g ruzmarina

100 g rutvice

Priprema:

Kašiku smjese prelijte sa 4 dl ključale vode i poklopite. Poslije 15 minuta procijedite i popijte u toku dana.

Za jačanje krvnih sudova

Za jačanje krvnih sudova
Za jačanje krvnih sudova(Foto: shutterstocj)

Potrebno je:

100 g hajdučke trave

50 g gloga

50 g nevena

100 g cvijeta divljeg kestena

Priprema: Biljke pomiješajte pa 3 kašike smjese prelijte sa 3 šolje ključale vode, promiješajte, poklopite i ostavite 20 minuta. Procijedite i otpijte u toku dana u malim gutljajima.

Maslačak

Svježi korijen i list maslačka u periodu od marta do maja sadrže mnogo manitola, suptance koja pomaže ljudima poslije moždanog udara.

Maslačak
Maslačak

Čaj se priprema ovako: zagrijte 4 dl vode do ključanja, smanjite temperaturu i dodajte 2 kašičice opranog i isjeckanog svježeg korijena maslačka. Pustite da poklopljeno blago vri dva minuta, pa skinite s ringle. Dodajte 2 kašičice isjeckanog svježeg lišća maslačka i ostavite pola sata. Procijedite i popijte u malim gutljajima. Kura traje mjesec dana.

Zob

Zob
Zob

Zob je veoma moćno, a ipak blago sredstvo za jačanje nervnog sistema. Svi koji imaju povišene holesterol i krvni pritisak, obavezno treba da počnu da je jedu i piju čaj. Punu šaku neoljuštene organske zobi operite hladnom vodom, ocijedite i nalijte litrom hladne vode. Zagrijevajte do ključanja, pustite da vri pet minuta, sklonite sa šporeta i ostavite jedan sat. Procijedite i pijuckajte u toku dana, po želji zaslađeno medom.

Ginko biloba

Ginko bilboa
Ginko bilboa

Ginko biloba je jedna od, evolucijski posmatrano, najstarijih biljaka na našoj planeti. Ekstrakt lišća ovog drveta poboljšava tonus i elastičnost krvnih sudova i cirkulaciju u mozgu i udovima. Cirkulacija se ubrzava u svim krvnim sudovima, od velikih arterija kakva je aorta, pa do najmanjih, kapilara, što posebno koristi ljudima koji su preživjeli moždani udar. Radi postizanja ovog efekta, potrebna je velika količina lišća ginka, tako da čaj nema svrhe, već je najbolje uzimati kapsule sa standardizovanim ekstraktom.

Bonus video: