PRAVILA SU JASNA

Nikako: Šta ne treba da se nađe u mašini za pranje suđa

Iako proizvođači visokokvalitetnih tiganja ispisuju na uputstvima da su one perive u mašini za suđe, stručnjaci upozoravaju da to nije dobro rješenje
6996 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neke stvari jednostavno nijesu pogodne za pranje u mašini za posuđe posuđa i, jednostavno, u njoj nemaju šta da traže.

Drveni pribor za jelo 

Varjača i slični pribor nemaju šta da traže u mašini za pranje suđa. Zbog visoke temperature drvo trajno mijenja strukturu, tako može i da se rascijepi. Najbolje je jednostavno grubom stranom sunđera i malo deterdženta oprati sav drveni pribor. 

Kristalne čaše 

I ovdje visoka temperatura vode igra veliku ulogu. Osim što se vrijedna i krhka kristalna čaša može razbiti dok se sudara s drugim posuđem u mašini, staklo trajno gubi svoj sjaj. Najbolja metoda za pranje kristalnih čaša: napuni posudu toplom vodom i dvije čaše sirćeta. Potom potopi  kristalno posuđe, a onda ga isperi hladnom vodom. Posuši ga krpom od mikrovlakna kako ne bi ostale mrlje od vode. 

Deterdžent za posuđe 

Zapravo je logično koristiti deterdžent za posuđe za čišćenje posuđa, zar ne? Teoretski da, ali nikada u mašini za pranje suđa. Naime, zbog rotacije vodenog „propelera“  deterdžent će toliko zapjeniti da će početi da izlazi na sve strane. Zato se uvijeko koristi poseban deterdžent  namijenjen za mašine.  

Bakreno posuđe 

Osim što takvo posuđe izgleda 'fancy', vrlo je praktično. Materijal će napitke – koktele i druga pića – fino držati hladnima. Međutim, kad je riječ o pranju, u obzir dolazi jedino staro dobro ručno pranje. Najbolje ga je isprati toplom vodom. Naime, visoke temperature vode i agresivni deterdžent mogu trajno oštetiti bakreno posuđe. 

Renda za sir 

Pošto se teško čisti, uglavnom ubacimo rendu za sir u mašinu za suđe. Međutim, upravo zato što se sir nakon rendanja često sakrije u najmanje uglove, preporučuje se ručno pranje. Naime, mašina često ne uspije da ukloni sve komadiće sira – koji potom počnu truliti i… Dakle, nema druge nego ga oprati ručno. 

Kvalitetni i skupi noževi 

Redovnim pranjem u mašini oštrica će brzo postati tupa. Posebno na keramičkim noževima – čija se oštrica može brusiti jedino kod profesionalaca. Dakle, ručnim pranjem ćeš noževima produžiti životni vijek. 

Teflonski tiganji

Iako proizvođači visokokvalitetnih tiganja ispisuju na uputstvima da su one  perive u mašini za suđe, stručnjaci upozoravaju kako visoka temperatura i agresivni deterdžent mogu prodrijeti u završni sloj zbog čega on postaje tanji i propada. 

Pseće i mačje zdjelice za hranu 

Naši kućni ljubimci rado borave izvan kuće gdje njuškaju i jedu raznorazne stvari. Zbog toga se u ustima životinja stvaraju brojne bakterije koje se mogu prenijeti na hranu te posude. Dakle, kad stavimo posudu od ljubimaca u mašinu,  zajedno s našim posuđem, onda se može dogoditi da se ne ubiju sve bakterije – odnosno, prenesu se kasnije na nas. Zbog toga te posude treba uvijek prti ručno – i to posebnim sunđerom namijenjenim  samo za to.