Probajte i vi: Recept za palačinke kraljice Elizabete

Kraljičine poslastice osvojile su svojevremeno i nekadašnjeg predsjednika SAD Dvajta Ajzenhauera
11995 pregleda 4 komentar(a)
Recept za palačinke kraljice Elizabete II, Foto: Instagram/Pinterest
Recept za palačinke kraljice Elizabete II, Foto: Instagram/Pinterest

Britanska kraljica Elizabeta II rijetko otkriva detalje i zanimljivosti o svom privatnom životu, pa malo ljudi zna da je ona dobra kuvarica. Kako prenosi magazin Hello ona voli da priprema škotske palačinke, a njene poslastice osvojile su svojevremeno i nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Dvajta Ajzenhauera.

Naime, davne 1960. godine Ajzenhauer i njegova supruga Mejmi boravili su na kraljičinom imanju Balmoral u Škotskoj, gdje im je ona spremila svoje čuvene palačinke. Predsjednik je bio oduševljen pa je Elizabeta odlučila da mu otkrije svoj recept, međutim, na to je zaboravila. Zato mu je nedugo zatim poslala pismo u kojem mu se zbog toga izvinjava i šalje recept uz dodatne savjete za pripremu savršenih palačinki.

'Dragi gospodine Predsjedniče! Vidjela sam Vašu fotografiju u današnjim novinama, kako stojite ispred roštilja i to me podsjetilo da Vam nikada nisam poslala recept za škotske palačinke koji sam Vam obećala u Balmoralu. Nadam se da će Vam dobro ispasti', napisala je Elizabeta.

palačinke
Recept Elizabete II(Foto: Pinterest)

Dodala je: "Iako su količine dovoljne za 16 osoba, ako ih spremam za manji broj ljudi, obično stavim manje brašna i mlijeka, a ostale sastojke koristim u napisanim količinama. Takođe, pokušala sam da koristim i sirup umjesto običnog šećera i to je veoma ukusno. Mislim da smjesu treba dobro miješati i da ne smije dugo stajati prije pečenja', napisala je Elizabeta. Recept glasi ovako:

Sastojci:

  • 2 šoljice brašna,
  • 4 supene kašike šećera,
  • 1 šoljica mlijeka,
  • 2 jaja,
  • 2 kafene kašičice sode bikarbone,
  • 3 kafene kašičice limunovog soka,
  • 2 kafene kašičice topljenog maslaca

Priprema:

Umutite jaja, šećer i polovinu količine mlijeka. Dodajte brašno i dobro pomješajte pa dodajte mlijeko po potrebi ,kako biste dobili odgovarajuću gustoću. Dodajte i sodu bikarbonu, limunov sok i maslac. Pecite palačinke jednu po jednu i okrećite ih kada se pojave balončići na površini.

Bonus video: